Webdevelopment proces: jouw website van A tot Z

Creative Director

Websites zijn tegenwoordig meestal het eerste contact dat je doelgroep heeft met jouw bedrijf of merkidentiteit. Of je nu een overheidsorganisatie, een multinational, een MKB’er of een startup bent. Een effectieve en succesvolle website is een must. Stoere Binken Design is specialist in webdevelopment van WordPress websites en webshops.

Voor het webdevelopment van jouw website werken we altijd met ons eigen robuuste en effectieve stappenplan. Deze is het resultaat van onze werkervaring sinds 1995.

1 – Start

We beginnen altijd met een persoonlijk gesprek om elkaar te leren kennen. Samen brengen we je wensen in kaart, bespreken research materiaal en stellen de doelstellingen vast. Dit schept helderheid in het project en dat is voor ons de basis voor een goede en vertrouwensvolle samenwerking.

2 – Begroting & planning

Eerst scheppen we duidelijkheid. Duidelijkheid voor jou en voor ons. We stellen altijd een begroting op en maken een realistische planning voor het webdevelopment. Onze begrotingen zijn modulair opgebouwd zodat jij als klant weet waar je aan toe bent en wat je van ons mag verwachten. Hiermee kunnen we het project samen zo effectief mogelijk uitrollen.

3 – Analyse

We beginnen elk project met een bespreken en documenteren van je wensen en doelstellingen. Bij een redesign analyseren we de gebruikersstatistieken om te zien hoe de huidige website gebruikt wordt. Op basis van deze statistieken ontwikkelen we een nieuwe strategie en storytelling. We verbeteren de User Experience (UX) om jouw doelstelling te kunnen bereiken.

4 – Strategie

Een goede strategie is cruciaal voordat we pas kunnen beginnen met het uitwerken van de website. Storytelling is een inspirerend communicatiemiddel dat een organisatie tot leven brengt en ambities, visies en doelstellingen samenbrengt. We ontwikkelen daarom samen een strategie die jouw organisatie helpt de doelstellingen te verwezenlijken.
In deze fase komen ook de teksten al in beeld. We zetten een structuur op voor effectieve SEO teksten die de juiste keywords bevatten en de vindbaarheid in de zoekmachines verhogen.

5 – Wireframe

Op wens ontwikkelen we een wireframe. Een wireframe is een schematische opzet, een visuele blauwdruk, die de opbouw van de complete website vereenvoudigd weergeeft. We verwerken hierin de conclusies van onze analyse en strategie fase.
We kunnen een wireframe desgewenst ook testen met je doelgroep. Hierbij luisteren én kijken we naar de beoogde gebruiker, om de Usability aan te scherpen en een optimale User Experience te realiseren.

Wireframe banner - Rene Verkaart
TBinnovators website wireframe

Prototype

Voor grote websites ontwikkelen we vaak ook een prototype. In tegenstelling tot een wireframe is een prototype dynamisch en bevat interactie. Het is een uitgebreide opzet van de maatwerk WordPress website. Je kunt er dus doorheen klikken, alsof het een echte website is. Sommige prototypes zijn zelfs zo high-end dat ze er uitzien als het eindproduct, maar zijn dit niet. Het is nog niet geprogrammeerd, maar een ver uitgewerkt visueel en interactief webdesign.

6 – Webdesign

Over de goedgekeurde wireframes leggen we ons visueel ontwerp. Webdesign luistert heel nauw en is een dynamisch samenspel van design elementen, functionaliteiten, usability methodes, webtechnieken, etc.
In deze fase maken we ons visueel ontwerp definitief, verrijken die met micro interactie en plaatsen delen van de SEO web teksten die al klaar zijn.

TBinnovators responsive design - Rene Verkaart
TBinnovators webdesign

7 – Webdevelopment

We programmeren onze websites in HTML, CSS, JavaSript, etc. Onze websites zijn altijd responsive en werken perfect in moderne desktop browsers, tablets en smartphones. Ze voldoen tevens aan de internationale W3C internet standaard.

Deze 3 stappen vormen de hoofdlijnen van het webdevelopment:

  1. Statisch development: Opzetten raamwerk, CMS installatie en constructie statische layouts.
  2. Dynamisch development: Realisatie van maatwerk onderdelen voor Content Management Systeem (CMS), en het toevoegen van dynamiek, animatie en scripting.
  3. Afronding en ondersteuning: Afronding, debuggen en oplevering, ondersteuning bij ingebruikname.

8 – Staging

Een staging website is een exacte replica, of de testversie van je nieuwe website. Op de staging omgeving debuggen we de website tot deze perfect is om live te gaan.

Er zijn twee belangrijke verschillen:

  • De website is niet openbaar.
  • Wijzigingen die je aanbrengt op je staging site, hebben geen invloed op je huidige live website.

9 – Content integratie

Als alle pagina’s en templates geprogrammeerd zijn kan de website gevuld worden met content. Jullie krijgen je eigen login account en kunnen alle content gaan invoeren. Met het gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je dit probleemloos zelf. Indien gewenst verzorgen we graag een WordPress instructie.

10 – Debuggen

We lopen de website helemaal door, sporen fouten op en verhelpen deze. Pas als het debuggen helemaal afgerond is gaat de website live.

Debuggen voor dummies - Rene Verkaart

11 – Lanceren

Als alles geprogrammeerd, gedebugged én door jou goedgekeurd is wordt de website gelanceerd op de gekozen hosting omgeving.

3… 2… 1… launch! 🚀

12 – Overdracht

We dragen de website officieel aan jou over. We maken ‘m voor jou, dus hij is ook van jou.
We maken gebruikersaccounts aan voor alle medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de website. Hiermee heb jij als klant de volledige controle over je website. De verantwoording ligt vanaf nu bij jou.

Na lancering is het webdevelopment proces officieel afgesloten, maar daar houdt de reis nog niet op…

13 – Doorontwikkelen

Na de lancering is het niet afgelopen. Een website is constant in ontwikkeling en is nooit af. We analyseren doorlopend de statistieken, bespreken verbeteringen aan pagina’s, kijken naar tekstuele aanpassingen en stellen nieuwe ontwikkelingen voor. Jij bepaalt hoe ver we hierin mogen gaan.

Wil je praten over jou nieuwe website?

Laten we dan een persoonlijke afspraak maken om je wensen en doelstellingen te bespreken en een plan te maken.

Ik wil kennismaken