Typografie: jouw unieke brandfont

Typografie: jouw unieke brandfont

Typografie is een krachtig onderdeel van elke merkidentiteit. Fonts visualiseren het DNA van je bedrijf in zijn puurste vorm. Net als kleuren, fotografie en andere visuele elementen, transporteert een lettertype de kernwaarden van jouw bedrijf. Het verenigt de identiteit, visualiseert de storytelling en creëert tegelijkertijd een unieke merkbeleving. Het laten ontwikkelen van een uniek custom font is de volgende stap in de evolutie van merken.

Creative Director

Typografie is een essentieel onderdeel van elke goede Brand Identity, een krachtig statement. En toch staan de meeste bedrijven nog te weinig stil bij de kracht van typografie. In een commerciële wereld die geobsedeerd is door “global branding”, is een custom fonts een uiterst efficiënt middel om een unieke merkidentiteit te creëren.

Zowat alle grote multinationals en bekende merken hebben hun eigen custom fonts. Vodafone, Apple, Audi, KPN, Volkswagen, Sony, and then some…

3 stappen naar succes

  1. Branding is de eerste stap in de merkontwikkeling voor jouw bedrijf. Het legt de basis voor alles wat gaat komen. Wij noemen dit het DNA van je merk.
  2. Webdesign is de tweede stap. We ontwikkelen voor jou een onderscheidende maatwerk WordPress website, jouw 24/7 online marketing kanaal.
  3. Typografie is de derde stap. Steeds meer bedrijven ontdekken de kracht van een custom font voor hun merkidentiteit. Jouw eigen uniek huisstijllettertype is de logische volgende stap van de merkpositionering van jouw bedrijf.

3 vormen van typografie

Er zijn wellicht vele honderdduizenden lettertypen die je kunt kopen, maar er gaat niks boven een eigen huisstijllettertype. Een custom brandfont is het sterkste merkelement voor een onderscheidende merkidentiteit.
Wij herkennen 3 vormen van typografie die bedrijven in kunnen zetten:

1 – Custom Typografie: jouw unieke brandfont

Custom typografie is een krachtig merk instrument voor jouw unieke branding. Een handgemaakte lettertype familie is speciaal ontwikkeld voor jouw bedrijf en heeft een extreem hoog onderscheidend vermogen.
Daarnaast hebben custom font hebben één heel groot voordeel; niemand in jouw markt gebruikt hetzelfde font. Het is jouw font en jij bent de enige die zich daarmee kan positioneren, zowel in print media als op je website. Zie het als een laagdrempelige NFT.
Stoere Binken Design is specialist in het ontwerpen en produceren van custom fonts voor klanten. Wij kunnen deze ontwerpen op basis van een reeds bestaande branding, maar we kunnen ook een custom font ontwikkelen binnen een nieuwe branding die we voor jou maken.
Wij hebben een speciaal concept ontworpen om custom fonts voor het MKB betaalbaar te maken!

Lees hier alles over custom fonts voor MKB bedrijven.

2 – Retail Typografie: een goed gekozen huisstijl lettertype

Een bewust gekozen huisstijl lettertype roept een emotionele reactie op; vertrouwenwekkend, serieus, frivool, vriendelijk, uitnodigend, klassiek. Het kiezen van het juiste lettertype is gebaseerd op typografische kennis, jarenlange design ervaring en een goed gevoel voor de markt. Gewoon het laatste trending lettertype kiezen is zelden een goede optie. Het lettertype moet passen bij het bedrijf, merk, doelgroep, branding, etc. Anders slaat het de plank mis.
Lettertypen die ontworpen zijn door allerlei type designers en meestal verkocht worden via internationale font aanbieders. Deze lettertypen zijn voor iedereen beschikbaar en worden wereldwijd door allerlei kopers gebruikt. Je kunt deze fonts niet exclusief voor jouw bedrijf aanschaffen. Je concurrenten kunnen hetzelfde font gebruiken!

Bekijk hier onze retail fonts die jij kunt kopen voor jouw bedrijf.

Nordic Narrow Melissa Magazine - Rene Verkaart

3 – Font Modificatie: een bestaand font aanpassen aan jou

Een andere interessante optie is het modificeren van een reeds bestaand retail font. Stel dat je onze Insider Pro mooi vindt, maar speciale wensen hebt om deze nog meer in je branding te integreren. Dat kan!
Alle fonts die wij ontworpen hebben kunnen we 100% aan jouw wensen aanpassen. We kunnen letters, tekens en functionaliteiten modificeren, symbolen en talen toevoegen, zelfs jouw logo! Hiermee maken we jouw merkidentiteit nog unieker.

Neem contact op als je één van onze retail fonts aangepast wilt hebben aan jouw branding.

Custom Type Design - Rene Verkaart)

6 Voordelen van jouw custom lettertype

Voor MKB bedrijven zijn er vele voordelen voor het hebben van een eigen custom lettertype. Hier de zes belangrijkste voor jou:

  1. Merk consistentie: Het huisstijl lettertype is consistent met de rest van de bedrijfsuitstraling.
  2. Stijlen & gewichten: Uitgebreidere lettertype families bieden de mogelijkheid om complexere typografische oplossingen te creëren, van brochures of jaarverslagen met tabellen tot wetenschappelijke documenten en websites.
  3. Taaluitbreiding: Merken worden steeds meer internationaal. Het huisstijl lettertype moet daarom alle talen spreken van de landen waarin jouw bedrijf actief is.
  4. Cross-platform: Soms worden binnen bedrijven zowel Windows en Mac besturingssystemen als websites en apps gebruikt. Custom lettertypen kunnen dit probleemloos opvangen omdat ze op alle platformen perfect werken.
  5. Web fonts: Naast de toepassing op desktop computers kunnen van custom lettertypen ook web fonts gemaakt worden. Daarmee is de merkidentiteit zelfs in het internet optimaal zichtbaar.
  6. Kosten efficiëntie: Licenties voor normale lettertypen stijgen dramatisch naarmate het op meer computers geïnstalleerd wordt. Voor een bedrijf met veel (lettertype) gebruikers kunnen custom lettertypen een enorme kosten besparing zijn.

De kracht van het onderbewustzijn

Weet jij waarom je het lettertype van Vodafone, Mercedes of Audi herkent? Het zijn de unieke en karakteristieke vormen van de lettertekens. Net zoals kleur, vormentaal en iconografie herken je de kenmerken van een lettertype, hoe subtiel ze ook mogen zijn. Daarmee is het een uiterst interessante tool voor een brand identity.

René Verkaart -
Type Designer
balloon_corner

Betaalbare custom fonts voor jouw bedrijf

De voordelen van custom fonts voor bedrijven zijn legio. Wij hebben een concept ontwikkeld waardoor custom lettertypes betaalbaar zijn voor het MKB. Niet meer de bedragen van 50.000+ €. Doordat we efficiënter met de font techniek om kunnen gaan, houden we de kosten in grenzen. Ben jij ook geïnteresseerd in je eigen custom font? Laten we dan eens praten over je wensen.