Typografie: jouw unieke brandfont

Typografie: jouw unieke brandfont

Typografie design is een krachtig onderdeel van elke merkidentiteit. Fonts visualiseren het DNA van je bedrijf in zijn puurste vorm. Net als kleuren, fotografie en andere visuele elementen, transporteert een lettertype de kernwaarden van jouw bedrijf. Het verenigt de identiteit, visualiseert de storytelling en creëert tegelijkertijd een unieke merkbeleving. Het laten ontwikkelen van een uniek custom font (brandfont) is de volgende stap in de evolutie van merken die nu vol in gang is.

Creative Director

Wat is een custom font?

Een custom font is een lettertype dat speciaal voor een bepaald doel voor jouw bedrijf of merk is ontworpen. Custom typografie design wordt vaak gebruikt als huisstijl lettertype, voor logo’s, websites, reclames, verpakkingen en andere marketingmateriaal. Het doel is om een unieke uitstraling van jouw Brand Identity te creëren.

Essentieel voor elke Brand Identity

Typografie design is een essentieel onderdeel van elke goede Brand Identity, een krachtig statement. En toch staan de meeste bedrijven nog te weinig stil bij de ware kracht van typografie. In een commerciële wereld die geobsedeerd is door “global branding”, is een custom fonts een uiterst efficiënt middel om een unieke merkidentiteit te creëren.

René Verkaart -
Type Director

Waarom heb jij een custom font nodig?

Als bedrijf ben je altijd bezig met je positioneren. Je wilt je doelgroep optimaal bereiken en je concurrenten alleen in je binnenspiegel zien. Een onderscheidende branding is daarvoor cruciaal. Dit zijn de voordelen voor de merkidentiteit (Brand Identity) van jouw bedrijf:

 • Visuele consistentie: Aangezien we het complete font met de hand maken kunnen we optimaal aansluiten op jouw Brand Identity. Het font wordt synoniem met jouw merk, zowel offline als online.
 • Onderscheidend vermogen: Een custom font is de beste kans om exclusief en onderscheidend te zijn ten opzichte van je concurrenten.
 • Volledige controle: Jij bepaalt de scope van het typografie project en het resultaat van jouw maatwerk font.
 • Eigendomsrecht: Met de juiste licentie is jouw custom font jouw eigendom voor de duur en intensiteit die jij wenst.

Jouw custom font. Jouw eigendom. Op maat gemaakt typografie design voor jouw merkidentiteit. Jouw wensen en toepassingen. Het is jouw beste kans om exclusief en onderscheidend te zijn ten opzichte van je concurrenten.

Laten we eens dieper ingaan op het feit waarom elk bedrijf een custom lettertype nodig heeft:

7 Voordelen van jouw custom lettertype

Voor MKB bedrijven zijn er vele voordelen voor het hebben van een eigen typografie design. Hier de belangrijkste voor jou:

 1. Uniek voor jouw bedrijf: Het is jouw font, handgemaakt voor jouw merkidentiteit en jij bent de enige die zich daarmee kan positioneren. Het is de beste manier om je te onderscheiden van je concurrenten en je marktpositie te versterken.
 2. Merk consistentie: Het huisstijl lettertype is consistent met de rest van je bedrijfsuitstraling. Lees hier onze tips voor een goede huisstijl.
 3. Stijlen & gewichten: Uitgebreidere lettertype families bieden de mogelijkheid om complexere typografische oplossingen te creëren, van brochures of jaarverslagen met tabellen tot wetenschappelijke documenten, websites en software applicaties.
 4. Taaluitbreiding: Merken worden steeds internationaler. Je custom huisstijl lettertype spreekt daarom natuurlijk alle talen van de landen waarin jouw bedrijf actief is. Alles in één font om het overzichtelijk en beheersbaar te houden.
 5. Cross-platform: Soms worden binnen bedrijven zowel Windows als Mac besturingssystemen gebruikt. Custom lettertypes kunnen dit probleemloos opvangen omdat ze voor alle platformen gefabriceerd kunnen worden.
 6. Web fonts: Naast de toepassing op desktop computers kunnen van custom lettertypes ook web fonts gemaakt worden voor websites en software applicaties. Daarmee is je merkidentiteit zelfs in het internet optimaal zichtbaar. Lees hier onze tips voor top typografie voor jouw maatwerk website.
 7. Kosten efficiëntie: Licenties voor normale lettertypes stijgen exponentieel naarmate het op meer computers geïnstalleerd wordt. Voor een middelgroot bedrijf met veel (lettertype) gebruikers kunnen custom lettertypes een enorme kosten besparing zijn.

Learn from the best brands

Zowat alle grote multinationals en bekende merken hebben hun eigen custom brandfont. Vodafone, Apple, Audi, KPN, Volkswagen, Sony, and then some…

3 vormen van typografie design

Er zijn vele honderdduizenden lettertypes die je kunt kopen, maar er gaat niks boven een eigen huisstijllettertype. Een custom brandfont is het sterkste merkelement voor een onderscheidende merkidentiteit.
Stoere Binken Design biedt 3 vormen van typografie design die klanten in kunnen zetten:

1 – Custom Typografie: jouw unieke brandfont

Custom Typografie is het discipline van het handmatig ontwerpen en produceren van een lettertype familie. Het is een krachtig merk instrument voor jouw unieke branding. Een handgemaakt huisstijl lettertype is speciaal ontwikkeld voor jouw bedrijf en heeft een extreem hoog onderscheidend vermogen.
Daarnaast hebben custom fonts één heel groot voordeel; niemand in jouw markt gebruikt hetzelfde font. Het is jouw font en jij bent de enige die zich daarmee kan positioneren, zowel in print media als op je website. Zie het als een laagdrempelige NFT.
Stoere Binken Design is specialist in het ontwerpen en produceren van custom fonts voor bedrijven. Wij kunnen deze ontwerpen op basis van een reeds bestaande branding, maar we kunnen ook een custom font ontwikkelen binnen een nieuwe branding die we voor jou maken.
Wij hebben een speciaal concept ontworpen om custom fonts voor het MKB betaalbaar te maken!

Lees hier alles over custom fonts voor MKB bedrijven.

Het grootste voordeel van jouw unieke brandfont

Een custom fonts voor jouw bedrijf heeft één heel groot voordeel; niemand in jouw markt gebruikt hetzelfde font. Het is jouw font, handgemaakte typografie design voor jouw merkidentiteit en jij bent de enige die zich daarmee kan positioneren, wereldwijd!

René Verkaart -
Type Designer

2 – Retail Typografie: een goed gekozen huisstijl lettertype

Een bewust gekozen huisstijl lettertype roept een emotionele reactie op; vertrouwenwekkend, serieus, frivool, vriendelijk, uitnodigend, klassiek. Het kiezen van het juiste lettertype voor jouw bedrijf is gebaseerd op typografische kennis, jarenlange design ervaring en een goed gevoel voor de markt. Gewoon het laatste trending lettertype kiezen is zelden een goede optie. Het lettertype moet passen bij je bedrijf, merk, doelgroep, branding, etc. Anders slaat het de plank mis.
Lettertypes die ontworpen zijn door allerlei type designers en meestal verkocht worden via internationale font aanbieders. Deze lettertypes zijn voor iedereen beschikbaar en worden wereldwijd door allerlei kopers gebruikt. Je kunt deze fonts niet exclusief voor jouw bedrijf aanschaffen. Je concurrenten kunnen hetzelfde font gebruiken!

Bekijk hier onze retail fonts die jij kunt kopen voor jouw bedrijf.

Nordic Narrow Melissa Magazine typografie - Rene Verkaart

3 – Font Modificatie: een bestaand font van ons aanpassen aan jou

Een andere interessante optie is het modificeren van een reeds bestaand retail font. Stel dat je onze Insider Pro mooi vindt, maar speciale wensen hebt om deze nog meer in je branding te integreren. Dat kan!
Alle fonts die wij ontworpen hebben kunnen we 100% aan jouw wensen aanpassen, zoals we voor Maastricht Sport gedaan hebben. We kunnen letters, tekens en functionaliteiten modificeren, symbolen en talen toevoegen, zelfs jouw logo! Hiermee wordt jouw merkidentiteit nog unieker en je marktpositie sterker.

Neem contact op als je één van onze retail fonts aangepast wilt hebben aan jouw branding.

Custom Type Design typografie - Rene Verkaart)

Technische details van onze custom fonts

Wil je alles weten over de technische details en licenties van onze custom fonts? Lees dan onze typografie begrippenlijst zodat je precies weet wat je krijgt als wij jouw custom font ontwikkelen.

3 stappen naar succes

Deze 3 expertises zetten wij in voor de merkontwikkeling van jouw bedrijf of merk:

 1. Branding is de eerste stap in de merkontwikkeling voor jouw bedrijf. Het legt de basis voor alles wat gaat komen. Wij noemen dit het DNA van je merk.
 2. Webdesign is de tweede stap waarbij we voor jou een onderscheidende maatwerk WordPress website ontwikkelen, jouw 24/7 online marketing kanaal.
 3. Typografie is de derde stap voor bedrijven die snappen dat een custom font de ware kracht van hun merkidentiteit is. Jouw eigen uniek huisstijllettertype is de logische doorontwikkeling van het merkimago van jouw bedrijf.
balloon_corner

Geïnteresseerd in je eigen brandfont?

De voordelen van custom fonts voor bedrijven zijn legio. Wij hebben een concept ontwikkeld waardoor custom lettertypes betaalbaar zijn voor het MKB. Door efficiënt met de font techniek om te gaan, houden we de kosten in grenzen. Ben jij ook geïnteresseerd in je eigen custom font? Vraag dan een offerte aan.