Custom lettertypes: de toekomst voor MKB bedrijven

Creative Director

Custom lettertypes zijn een zeer krachtig onderdeel van een merkidentiteit. Het visualiseert het DNA van je bedrijf in zijn puurste vorm. Net als kleuren, fotografie, iconografie en grafische elementen, transporteert een lettertype de kernwaarden van jouw bedrijf. Het verenigt de merkidentiteit, visualiseert de storytelling en creëert tegelijkertijd een unieke merkbeleving. Custom lettertypes zijn handgemaakte fonts, specifiek voor jouw bedrijf. Stoere Binken Design maakt custom lettertypes nu ook voor het MKB betaalbaar.

Inhoudsopgave van dit blog

Wat is een custom lettertype?

Een custom font is een lettertype dat speciaal voor een bepaald doel voor jouw bedrijf of merk is ontworpen. Custom typografie design wordt vaak gebruikt als huisstijl lettertype, voor logo’s, websites, reclames, verpakkingen en andere marketingmateriaal. Het doel is om een unieke uitstraling van jouw Brand Identity te creëren.

Het is een specialisme en expertise die niet velen beheersen. Custom lettertypes worden daarom ontworpen en ontwikkeld door gespecialiseerde type designers als Stoere Binken Design.
Custom Typografie is een krachtig merk instrument voor jouw unieke branding. Een handgemaakt huisstijl lettertype is speciaal ontwikkeld voor jouw bedrijf en heeft een extreem hoog onderscheidend vermogen. Enkele voordelen voor de merkidentiteit zijn merk consistentie, taal uitbreidingen, character sets uitbreiding, cross-platform compatibiliteit en kosten efficiëntie.

Custom fonts, ook wel ‘Brandfont’ genoemd, zijn niet via de normale retail aanbieders te koop. We ontwerpen ze voor jouw bedrijf en jij kunt ze exclusief in je Brand Identity gebruiken.

Gratis font Insider Pro expertises - Rene Verkaart
Custom lettertype voor Insider Consulting

Typografie op maat voor jouw bedrijf

Het juiste lettertype voor de brand identity van een MKB bedrijf is cruciaal. Ben je een fitness club, een tuincentrum of accountant? Een futuristisch cursief lettertype voor posters, een handgeschreven script voor POS bordjes, of een nuchter zakelijk lettertype voor complexe tekst documenten? Als je je doelgroep optimaal wilt aanspreken zet je met een zorgvuldig gekozen lettertype de juiste toon.

Naast de standaard lettertypes op je computer, de zogenaamde Web Safe Fonts, en de retail fonts die je (online) kunt kopen zijn er ook custom lettertypen. Handgemaakte superhelden, specifiek voor jouw bedrijf:

  • Wat zijn de voordelen voor MKB’ers?
  • Hoe zien custom lettertypes eruit?
  • Zijn custom lettertypes betaalbaar voor jou als ondernemer?

Laten we bij het begin beginnen… 

7 Voordelen van jouw custom lettertype

Voor MKB bedrijven zijn er vele voordelen voor het hebben van een eigen custom lettertype. Hier de belangrijkste voor jou:

  1. Uniek voor jouw bedrijf
  2. Merk consistentie
  3. Stijlen & gewichten
  4. Taaluitbreiding
  5. Cross-platform
  6. Web fonts
  7. Kosten efficiëntie

3 Succesvoorbeelden van onze custom fonts

Okay, boter bij de vis. Hoe zien die custom lettertypes er dan uit en wat voor bedrijven gebruiken die?

1 – Visma | Raet

CFF Raet (nu Corporaet) is het ‘Younified’ corporate lettertype voor de internationale HR-software-specialist Visma | Raet (voorheen Raet). Zij zijn het eerste bedrijf dat HR-software in de cloud ontwikkelt, die 1,7 miljoen werknemers elke dag gebruiken. In opdracht van Raet hebben we een custom font familie gemaakt die zorgt voor een consistente merk uitstraling voor alle contactmomenten van klanten. In de huidige tijd van internationalisering moeten ook lettertypes alle talen spreken. Daarom is CFF Raet geschikt voor alle West-, Centraal- en Oost-Europese talen, voor alle markten waar Raet vertegenwoordigd is.

custom lettertypes

René created a font family that fits Raet very well

“For the Raet brand, the font is a very important element, besides the colors and the photography. René has managed to create a font family that fits very well with the other pillars and that communicates our brand in very good way. You cannot create that if you do not listen carefully and look at all aspects of a brand, and that’s exactly what René did. He then made the perfect translation to our own Raet fonts. I can highly recommend René if you are looking for an expert who can translate your brand identity to a font.”
Maartje Grossouw
Branding and Communications manager – Enterprise Division Visma

2 – Insignety Amsterdam

CFF Insignety is een soulful brandfont voor de in Amsterdam gevestigde juwelier ‘Insignety’. Ze bieden een hoogwaardige sieraden collectie en innovatieve instore ontwerp oplossingen, waarbij vaardigheden van de gouden eeuw gecombineerd worden met new-age technologie. Insignety heeft CFF de opdracht gegeven om een handgemaakt lettertype te maken dat bij hun product past: op maat gemaakte sieraden.

custom lettertypes

Een font met klasse, verfijnd en een tikkeltje mysterieus

“Bij de zoektocht naar een uniek en karakteristieke huisstijl font ben ik in aanraking gekomen met René Verkaart. De communicatie verliep soepel en alle input werd zeer snel omgezet naar een prachtig font. Een font met klasse, verfijnd en een tikkeltje mysterieus. Ik beveel René dan ook van harte aan!”
Ramona de Bruijn-Edeling
Marketing Communicatie Coördinator Insignety

3 – Noordhoff Uitgevers

CFF SidB is een Nederlands educatief lettertype in opdracht van Noordhoff Publishers. SidB staat voor ‘Schrijven in de Basisschool’ en is een onafhankelijke methode om kinderen op de basisscholen te leren schrijven. Het is uniek omdat het de enige niet-verbonden methode is die even goed werkt voor links- als voor rechtshandige kinderen.

custom lettertypes

René’s kennis van typografie is enorm

“Tijdens onze eerste ontmoeting besefte ik dat René de juiste persoon was voor onze opdracht. Zijn kennis van typografie is enorm. Toch was dit geen gemakkelijke taak: het ontwikkelen van een lettertype, met als voornaamste doel om kinderen te leren schrijven, is een andere discipline dan een lettertype dat wordt gebruikt voor drukwerk. René is de job met een open geest aangegaan. De nauwe samenwerking met onze auteur en maker van het schrijfsysteem Corrie van Eerd heeft geresulteerd in een schitterend lettertype. René, jij bent iemand die ik ten zeerste aanbeveel. Je flexibiliteit, empathie en de drang naar perfectie zijn je enorme toegevoegde waarde.”
Maurice Perdon
Bedrijfsschepper in de rol van uitgever primair onderwijs

Zijn custom lettertypes betaalbaar?

Zowat alle grote multinationals en bekende merken hebben tegenwoordig hun eigen custom lettertypes. Vodafone, Apple, Audi, KPN, Volkswagen, CocaCola, IBM, Politie and then some…

“Natuurlijk kunnen die multinationals gemakkelijk custom lettertypes betalen”, hoor ik je zeggen. Dat klopt… deels. Multinationals met veel gebruikers, de computers waarop de lettertypes geïnstalleerd zijn, betalen snel honderduizenden euro’s aan licentiekosten. Dan is de eenmalige aanschaf van een custom lettertype voor een fractie van dat bedrag toch een koopje?

“Stoere Binken Design heeft een business model ontwikkeld waardoor custom lettertypes betaalbaar zijn voor het MKB. Niet meer de bedragen van 100K+”, zegt René Verkaart, Creative Director van Stoere Binken Design.
“Doordat we efficiënt met de font techniek om kunnen gaan, houden we de kosten in grenzen. Als je niet meteen begint met een font familie waar alle talen in zitten, of een licentie voor 15.000 computers aanschaft, dan bespaar je soms meer dan de helft van de kosten. Andere technische uitbreidingen als hinting voor beeldschermen, font mastering, etc zou je kunnen weglaten, afhankelijk van het doel en de toepassing. Daarmee worden custom lettertypes voor MKB bedrijven meteen goed betaalbaar!” 

Stoere specialist voor custom lettertypes

Stoere Binken Design is door René Verkaart specialist in het ontwikkelen van custom lettertypes voor MKB bedrijven met ambitie. Een markt die explosief groeit omdat steeds meer MKB bedrijven hun eigen lettertype willen hebben.

Typografie, en custom lettertypen in bijzonder, zijn een echt specialisme. Het vereist jarenlange ervaring, veel vormgevoel en technische kennis. Creatieve bureau’s bieden dit bijna nooit aan, of ze kopen deze expertise in bij freelance type designers om het door te verkopen aan hun klanten.

Stoere Binken Design, als full-service design bureau, heeft deze unieke vakkennis voor het maken van custom lettertypes zelf in huis en houdt daarmee de volledige controle over alle aspecten van jouw merkidentiteit.

Til je merkidentiteit naar een hoger niveau met een custom lettertype

Ben jij een ondernemer met ambitie? Wil je je bedrijf of merk een unieke uitstraling geven? Bespreek dan vrijblijvend met ons de mogelijkheden van een custom lettertype voor jouw MKB bedrijf en speel mee in de top liga.

Custom font offerte aanvragen