Maatwerk website of WordPress theme? Kies slim!

Creative Director

Stoere Binken Design is specialist in het ontwerpen en ontwikkelen van maatwerk website met WordPress CMS (Content Management Systeem). Soms worden we gevraagd of we ook een WordPress theme kunnen inrichten. Dat kunnen we zeker, maar is dit wel verstandig? Daarom hebben we voor jullie al onze ervaringen samengevat in dit blog. Voor iedereen die de verschillen niet begrijpt zijn hier de voor- en nadelen.

Er zijn grofweg twee soorten van WordPress websites voor de commerciële markt. De maatwerk website heeft altijd onze voorkeur:

 1. Maatwerk website: We maken de hele website met de hand voor jou, van het webdesign tot de HTML code en de opbouw van het CMS achter je website. Gebaseerd op je bedrijf, product, markt, doelstelling, etc. bouwen we een passende website die naadloos aansluit bij je huisstijl en doelstellingen.
 2. WordPress theme: We gebruiken een reeds bestaande “generieke website” (blokkendoos), gebouwd door een externe programmeur, en vullen die met jouw content. Er zijn minimale mogelijkheden om je eigen huisstijl toe te passen, omdat veel elementen al vastliggen. Je moet dus je storytelling en branding vormen naar de reeds bestaande layout mogelijkheden.

Wat zijn de voor- en nadelen van beide soorten? Lees verder om te zien hoe Stoere Binken Design hiermee omgaat.

Maar eerst een paar definities zodat iedereen begrijpt waar we het over hebben. Websites zijn zeer technisch en voor velen is het moeilijk te bevatten.

Wat is WordPress?

WordPress is een prachtig Content Management Systeem en het is wereldwijd het meest gebruikte CMS voor websites. Het is geschikt voor de complete website, dus zowel de back-end als front-end. Het is de motor waarop de website draait en waarmee jij als klant zult werken. 
Zowel professionals als hobbyisten kunnen er websites mee maken. Ieder op zijn eigen niveau en met zijn eigen specificaties. En daar beginnen de verschillen.

Wat is een front-end?

De front-end is het uiterlijk van de website, ook wel het ‘thema’ genoemd. Deze is opgebouwd uit een serie visuele elementen en bevat beschikbare lay-outs voor homepagina’s, blogs, portfolio’s webwinkel, etc. 
Dit is dus wat de bezoeker van je website zult zien. Het bevat tevens animaties, effecten en andere technieken om de site tot leven te brengen.

Wat is een back-end?

De elementen uit de front-end zijn gekoppeld met de content velden in het WordPress CMS en de database waarin zich je teksten, foto’s en documenten bevinden. Dit is de zogenoemde back-end. Alles draait op het WordPress core platform, de motor van je website. In de back-end beheer je je content, die dan weer zichtbaar wordt in de front-end.

De front-end en back-end kun je los van elkaar zien. Ze worden gekoppeld, maar zijn niet van elkaar afhankelijk.

Wat is een WordPress theme?

Een theme gebruikt WordPress als Content Management Systeem. Maar voor de front-end gebruik je (semi) kant-en-klare websites. Er zijn duizenden themes beschikbaar. Sommigen zijn gratis, andere kosten geld. Afhankelijk van de omvang en de mogelijkheden verschilt de prijs. Sommige themes zijn out-of-the-box meteen bruikbaar, andere leveren demo pagina’s die je kunt (her)gebruiken. Maar sommigen moet je helemaal van de grond af opbouwen met behulp van een theme builder (zie hieronder).

Veel mensen denken dat ze gunstig uit zijn met een theme van € 50. Dit aanzicht horen wij vaak voorbij komen: “We ‘richten het theme even in’, vragen bij Stoere Binken Design wat logo’s en plaatjes op en dan is de website in een paar dagen online”. Helaas, niets is minder waar… 

Wat is een maatwerk website?

Een maatwerk website gebruikt WordPress als Content Management Systeem. Als front-end, het uiterlijk van de website, maak je gebruik van een geheel eigen ontworpen en geprogrammeerd thema. Bij een maatwerk website maak je alle layouts met de hand. 
Voor Webdesign Bureau Stoere Binken Design is dit de enige logische vorm van solide en duurzaam web development.

Nu we beide vormen kennen, laten we deze eens met elkaar vergelijken. We doen dit zeer objectief en verwerken gebruikerservaringen om jullie een eerlijk beeld te geven van beide opties.

5 voordelen van een WordPress theme

Laten we de voor- en nadelen van een theme eens op een rijtje zetten om een eerlijk beeld te kunnen vormen. 

1 – Kostenbesparend

Als je technisch onderlegd bent, en je kunt WordPress themes inrichten, dan bespaar je de kosten voor het ontwikkelen van een maatwerk website. Je moet je website altijd zelf up-to-date houden en blijven controleren of veiligheidsproblemen. Je hebt hier regelmatig werk aan, dus die uren moet je ook meetellen bij de afweging. Elk uur kost geld.

2 – Snel inrichten

Als je niet teveel van je website verwacht, en het uiterlijk van het gekozen theme mooi vindt, dan kun je in een paar dagen een kant en klare website inrichten. Ben je je huidige website beu? Dan kun je een nieuw theme kopen, installeren, je content importeren en je website heeft snel een ander uiterlijk. 

3 – Zelf bouwen met ‘theme builders’

Theme builders is externe software die in WordPress draait en waarmee je je website kunt samenstellen. In het theme zitten een aantal visuele elementen die je tot pagina’s kunt samenvoegen. Stel je die elementen voor als Lego bouwstenen. Hiermee bouw je dan geen speelgoed stad, maar een responsive website.

Visual Composer is één van de vele Pro plugins waarmee je websites van de grond af aan kunt opbouwen. Je moet voldoende verstand hebben van web technieken en methodieken.

maatwerk website

4 – Eigen huisstijl gebruiken

Wil je je eigen huisstijl kleuren, -lettertypes, -logo’s, etc. gebruiken? Dat kan… beperkt. De mogelijkheden om deze in te stellen zijn volledig verschillend per theme. De meeste elementen kun je aanpassen, maar je hebt dan geen verdere mogelijkheden om deze naar je hand te zetten. Wil je het groter, aan de rechterkant, twee naast elkaar, etc. Je moet het nemen zoals het is.
Je moet op voorhand uitzoeken of je theme dit aanbiedt. Anders zit je vast aan de standaard visuele uitstraling die past wellicht niet bij je merk identiteit past.

5 – Snel elementen en content aanpassen

Sure, je kunt veel elementen van een WordPress theme zelf aanpassen. Lekker sleutelen, uitproberen en hopen dat je het zo gebouwd krijgt zoals je het voor ogen had. Vaak blijkt dit toch technischer dan verwacht en vereist kennis van de manier hoe een HTML website (de onderliggende structuur) opgebouwd is.
Deze elementen kun je in de regel altijd aanpassen:

 • Teksten: Je kunt je eigen teksten gebruiken om de voorgedefinieerde elementen te vullen. Soms kun je deze met een WYSIWYG editor opmaken, soms niet.
 • Foto’s: Je kunt je eigen foto’s gebruiken, mits dit aan de richtlijnen van het theme voldoet. Je zult die dus vaak zelf moeten bewerken. Niet iedereen heeft Photoshop of soortgelijke apps om dit te kunnen doen.
 • Kleuren: Kleuren van bepaalde onderdelen kunnen in de regel aangepast worden.
 • Lettertypes: Sommige themes bieden de mogelijkheid om de lettertypes te veranderen. Dit zijn vaak web fonts van Google Fonts. Hiermee kun je het theme enigszins naar je huisstijl richtlijnen buigen.

10 nadelen van een WordPress theme

1 – WordPress Core zelf installeren

Het installeren van WordPress Core op de server wordt bepaald door Automattic, de ontwikkelaars van WordPress. Je hebt geheid een specialist nodig om je hosting verder in te richten en WordPress en het theme te installeren. 

De meeste hosting aanbieders, zoals onze favoriet TransIP, bieden tegenwoordig de optie aan om WordPress met één klik te installeren. Maar daarna moeten er vaak server instellingen aangepast worden, afgestemd op het theme dat je gekozen hebt en de plugins die gebruikt worden. Dit is vaak zo technisch dat een externe specialist dit moet doen.

2 – Theme zelf installeren en inrichten

Het inrichten van een theme verschilt per aanbieder. Sommige themes zijn startklaar, anderen moet je met de hand inrichten. Vaak moeten er aanpassingen op de server gedaan worden om het theme goed te laten werken. Daarnaast zullen er ook nog plugins en demo pagina’s met de hand geïnstalleerd moeten worden. Als je geen technische html kennis hebt moet je dit een externe specialist voor je laten doen.

WordPress theme builder

Als je dan je theme ingericht hebt en klaar bent, dan zul je moeten gaan opruimen. Met de demo installatie wordt heel veel troep geïnstalleerd die je niet zult gebruiken. Deze moet je opruimen omdat het opslag van je server in beslag neemt.
Verder zul je ook de plugins moeten doorlopen om te zien wat je niet nodig hebt. Wie wil er een volledige WOO Commerce webshop op zijn server hebben staan als je niks gaat verkopen? Niet onderhouden plugins zijn het grootste gevaar voor WordPress websites. Ook plugins die je niet actief gebruikt. Je moet ze altijd up-to-date houden!

3 – Eigen verantwoording

Laten we beginnen met een heel duidelijke boodschap over WordPress themes: Webdesign Bureau Stoere Binken Design biedt geen garantie, service, onderhoud en ontwikkeling op WordPress themes. En wel om de volgende redenen:

 • Het is niet ons ontwerp en we moeten werken met de (on)mogelijkheden die het theme biedt.
 • Het is niet onze code en we moeten werken met de code van een onbekende programmeur. Daarbij moeten we vaak ook nog eens plugins installeren die niet naadloos aansluiten bij het theme.
 • Wij zijn niet verantwoordelijk voor het correct functioneren van de uiteindelijke website.
 • Wij zijn niet verantwoordelijk en geven geen garantie op (automatische) updates, ook niet op de eventuele (verhoogde) veiligheidsrisico’s.
 • Gehackte of geïnfecteerde websites repareren wij niet. Wij hebben wel specialisten die dit kunnen en kunnen hiervoor een offerte opvragen.

4 – Eén van duizenden

Bij themes draait het voor de programmeur om kwantiteit. Duizenden anderen over de wereld gebruiken hetzelfde theme als jij. Het gebruik van een theme weegt niet op tegen een maatwerk website die op de branding, doelstellingen, marketing strategie en corporate story van de organisatie afgestemd is.
Ga er dus maar vanuit dat je in te nabije toekomst jouw theme bij een ander bedrijf zult zien. Wellicht zelfs bij een concurrent. 

5 – Theme builder zijn moeilijk

Laten we even bij Visual Composer blijven. Deze vereist veel kennis van de structuur van websites, ook al werk je niet met html code. Je werkt wel met containers, marges, plugins, players, widgets, content blocks, effecten, transities etc. 
Zo zien de elementen van Visual Composer eruit waarmee je moet werken. Niet echt gebruikersvriendelijk. 99% van onze Stoere Binken Design klanten snapt dit absoluut niet.

maatwerk website

6 – Vergeet grote layout veranderingen

Wil je liever drie kolommen tekst in plaats van twee? Wil je op sommige plekken liever een staande i.p.v. een liggende foto? Zulke veranderingen zijn mogelijk, zolang ze voorgeprogrammeerd zijn en binnen de beschikbare pagina layouts blijven.

Structurele wijzigingen aan het theme zijn niet realistisch, omdat themes vaak groot en log zijn (lees: slecht geprogrammeerd). Daarna zijn automatische updates niet meer mogelijk, omdat het originele theme veranderd is.
Als je het originele theme update zijn jouw eigen aanpassingen verwijderd en ben je weer terug bij af. Structurele aanpassingen aan het theme zijn dus niet mogelijk. 

7 – WordPress themes zijn niet duurzaam

Er zijn enorm veel programmeurs die al websites aanbieden vanaf € 300. Dan kun je op 5 vingers natellen dat het hier om een standaard WordPress theme gaat. Geen enkele programmeur ontwerpt, programmeert én richt jouw maatwerk website in voor dat bedrag.

Het probleem is dat dit soort programmeurs willen scoren, geld verdienen aan de massa en geen verdere support bieden. De opdracht is klaar en de website aan jou overgedragen. Dan kun je als klant de doorontwikkeling van je site vergeten.

Wat we bij Webdesign Bureau Stoere Binken Design heel vaak zien is dat klanten, die een standaard WordPress theme hebben, naar ons toe komen voor de doorontwikkeling van hun site. Ze willen de volgende stap maken in de evolutie van hun bedrijf en daar past een standaard theme niet bij. Voor deze klanten ontwerpen en ontwikkelen wij dan een maatwerk website. Een partner van ons zeg altijd: “Niemand heeft geld om het in 1x goed te doen, maar wel om het 2x opnieuw te doen.”

8 – Performance problemen

Hoe meer functies en plugins er aanwezig zijn in een theme, hoe trager, onderhoudsgevoelig en hoe gevaarlijker de website wordt. Themes bevatten namelijk vaak veel overbodige functionaliteiten om zoveel mogelijk (potentiële) kopers aan te spreken. Als je een blog of foto’s wilt gaan publiceren, dan zit je niet op 6 portfolio lay-outs en een geïntegreerde WOO Commerce webwinkel te wachten. Deze overmaat aan functionaliteiten maakt de website meestal trager en moeilijker te beheren. 
Een tragere website leidt tot een lagere ranking in Google, wat nog veel dramatischer is. Pas hier dus mee op.

9 – Veiligheidsproblemen

Standaard themes bevatten vaak heel veel kleine plugins die allemaal geüpdate moeten worden. Bij iedere update van de WordPress Core en de plugins moet gecontroleerd worden of het theme nog goed functioneert. Hierdoor zijn de kosten van het updaten van een theme website op de lange termijn vaak hoger dan bij maatwerk.

10 – Gevaren bij updates

Browsers ontwikkelen zich in razend tempo en WordPress wordt regelmatig geüpdate. Updates van WordPress zorgen ervoor dat de plugins ook geüpdate moeten worden. Bij een theme ben je afhankelijk van de ontwikkelaar voor updates en ondersteuning. Als deze niet snel genoeg meegaat dan kan een veiligheidsprobleem optreden. Je website kan gehackt en platgelegd worden. 

Met de veiligheid plugins die we altijd installeren kunnen we monitoren welke plugins een gevaar vormen. Soms zien we dat een bepaalde plugin aangevallen wordt door hackers. Dan moet je deze als klant zelf zo snel mogelijk updaten of verwijderen. Doe je dat niet, dan kan het zijn dat je website gehackt wordt.

7 voordelen van een maatwerk WordPress website

Wij realiseren ons dat dit geheid overkomt als preken voor eigen parochie. Hoe kan het ook anders, want Stoere Binken Design maakt maatwerk WordPress websites voor hun klanten. Daarom leggen we de voordelen van een maatwerk website uit vanuit onze zicht en met onze uitgebreide kennis en ervaring sinds 1995.

1 – Uniek en stoer design

De maatwerk WordPress websites van Stoere Binken Design zijn specifiek ontwikkeld voor jouw bedrijf, jouw markt, jouw doelgroep, jouw doelstellingen, etc. Wat wij voor jullie maken, heeft niemand anders. Dat is webdesign Limburg at it’s best. Gegarandeerd!

We zetten slimme Storytelling, User Experience (UX), User Interface (UI) design en onze jarenlange kennis, ervaring en creativiteit voor jou website in. Alles om jouw bedrijf succesvoller te maken. 
Daarnaast is de website ook gegarandeerd stoer. 

Maatwerk website opbouw

2 – Eenvoudig website beheren

Wij gebruiken zoveel mogelijk de standaard WordPress omgeving. De nieuwe Gutenberg editor is een fantastische stap voorwaarts voor content management. Daar waar Gutenberg niet al onze wensen vervult gebruiken we andere technische oplossingen zodat jij als klant je website eenvoudig kunt beheren.

3 – Doorontwikkeling? Gegarandeerd!

Wensen, inzichten en doelstellingen veranderen. Een website moet mee kunnen groeien. Onze stoere websites kunnen probleemloos doorontwikkeld worden in de toekomst. Wij begeleiden je tijdens je nieuwe kansen en uitdagingen. Vertel ons je wensen en wij maken het mogelijk. Toekomst, here we come. 

4 – Monitoring

Wij installeren een aantal pro plugins die je website bewaken. Of het nu gaat om Two Factor Authentication (2FA), updates of hacker gevaren. Onze plugins houden een vinger aan de pols en vertellen je wanneer er actie van jou vereist is. Veiligheid gaat voor alles, want jouw site mag nooit uit de lucht zijn!

5 – Automatische updates

Wij werken met partners die op server niveau automatische updates kunnen draaien. Daarmee is je maatwerk WordPress website veiliger dan wanneer je de updates zelf moet bijhouden. 

Support bij updates

Onze ervaring heeft uitgewezen dat onze klanten dit vaak vergeten of zelfs niet durven. Feitelijk is het niks anders dan de plugin update buttons klikken, maar ze zijn onzeker of de website nog goed werkt na de update. Wij kunnen altijd meekijken of alles goed gaat of ondersteuning bieden bij problemen.
Help mij a.u.b. met updates
Mail met René Verkaart

6 – De beste partners

Onze stoere maatwerk websites ontwikkelen we met partners specialisten. Of het nu gaat om een Javascript programmeur, animator of hosting aanbieder. Door onze jarenlange markt ervaring en samenwerkingen kennen we de meest geschikte partners voor jouw website. Specialisten die betrouwbaar en ook betaalbaar zijn.

7 – Hoge veiligheid

Als we het hebben over ‘veiligheid’ dan betekent het niet dat we kunnen garanderen dat je website niet gehackt of geïnfecteerd kan worden. Elke website kan gehackt worden, van banken tot multinationals. 

Dit is een lijst van de 10 grootste cyberaanvallen van de wereld.

3 nadelen van een maatwerk WordPress website

Van nadelen kan bij een maatwerk website niet echt sprake zijn. Het zijn eerder wat ongemakken, want de voordelen overwegen duidelijk.

1 – Hogere ontwikkelkosten

Natuurlijk is een maatwerk website duurder. We maken daarvoor ook alles met de hand. Helemaal op maat, uitsluitend geschikt voor jouw bedrijf, markt, doelgroep, etc. Je krijgt een Audi R8 ook niet tegen een bodemprijs als bouwpakket.

2 – Langere doorlooptijd bij de ontwikkeling

We maken de hele website op maat. Dit betekent dat we alles onder handen nemen en heel gestructureerd werken volgens een effectieve werkwijze.
We stemmen met jou als klant alle stappen van het webdesign proces af en begeleiden je zodat jij de juiste keuzes kunt maken. Dit zorgt voor langere doorlooptijden bij de ontwikkeling. Een theme is in een paar dagen ingericht. Een custom site duurt snel een maand, incl. de teksten, fotografie en content integratie (of migratie als je al een website hebt).

3 – Instructies op maat

We maken jouw website op maat, helemaal met de hand. Dat betekent álles, van het ontwerp aan de front-end tot de technische opbouw van de back-end.
We kunnen ook een andere editor gebruiken dan Gutenberg, de standaard WordPress editor. Soms is dit nodig zodat we eigen content velden, pagina layouts, etc kunnen maken voor jouw wensen.
Het kan dus zijn dat je in het begin wat meer bij ons zult aankloppen voor instructies of ondersteuning. Maar dit doen we heel graag. Wij willen dat je optimaal van je website kunt genieten.

Kwalitatieve hosting uit Nederland

Een goede responsive website vereist ook een kwalitatieve hosting. Je website moet een optimale up-time hebben, snel zijn en voor WordPress geschikt. Wij kunnen TransIP als hosting aanbieder absoluut aanbevelen.

TransIP WordPress hosting

TransIP heeft hele goede WordPress Hosting pakketten. Stoere Binken Design draait al jaren bij TransIP. Echt een kwalitatieve aanbieder. Bekijk hun hosting pakketten en vraag ons zeker als je nog hulp bij het maken van je keuze hebt.

Ben je op zoek naar een succesvolle maatwerk website?

Stoere Binken Design maakt duurzame maatwerk websites die de veranderingen en uitdagingen van jouw bedrijf met gemak aan kan.

Maak een persoonlijke afspraak