Huisstijl management: bescherm je merkimago

Creative Director

Mooie en consistente merkidentiteiten zijn succesvoller. Wij besteden veel aandacht aan een unieke en opvallende merkidentiteit met een sterk verhaal. Van responsive webdesign, webshops, apps, tot creatieve campagnes en traditionele print media. Een correcte omgang met huisstijl management is hierbij cruciaal. Het hebben van een Design System (of huisstijlhandboek) is een goed begin, maar niet voldoende. Het gaat tenslotte om je merkimago. Hoe gaan wij met huisstijl bewaking om en hoe beschermen wij jouw merk?

Als je een mooie huisstijl hebt laten ontwerpen, dan wil je ook dat deze optimaal ingezet wordt. Al je merkuitingen moeten consistent zijn, want je doelgroep herkent dit onbewust. Je huisstijl elementen zoals o.a. kleur, logo, lettertype en tone-of-voice vormen je merkidentiteit en deze moet je altijd op de juiste manier gebruiken. Maar hoe doe je dat? Huisstijl management begint bij de eenvoudigste vragen:

 • Welke huisstijl kleuren heb ik en hoe moet ik die toepassen zodat het er in onze print media uitingen overal hetzelfde uitziet?
 • Welk huisstijl lettertypen heb ik en welke gebruiken we voor de website?
 • Als ik een advertentie wil laten maken, hoe moet de layout er dan uitzien? En hoe zorg ik ervoor dat het dezelfde advertentie blijft als het formaat verandert?
 • Als ik een folder wil laten maken, waar moet ik dan rekening mee houden zodat het binnen de uitgezette huisstijl richtlijnen valt?

Het zijn vaak de kleinste dingen die de grootste problemen kunnen veroorzaken. Als je een huisstijl kleur of -lettertype verandert, dan herkent je doelgroep je merk misschien niet meer. Dus hoe hou je je huisstijl consistent zodat je optimaal gebruik maakt van je opgebouwde merkimago?

Wij houden van jouw huisstijl

Stoere Binken Design is een full-service grafisch design bureau, gespecialiseerd in huisstijl bewaking en print media. Sinds 1995 zijn wij een strategische, gepassioneerde en altijd nieuwsgierige partner voor klanten uit Limburg, de Randstad en internationaal. Met de kracht, kennis en ervaring van een groot reclamebureau werken we met passie voor stoere ondernemers met ambitie.

Sinds 1995 hebben we ontelbaar vele huisstijlen ontworpen, storytelling campagnes bedacht, print media uitingen gecreëerd (van de correspondentielijn tot brochures, advertenties, jaarverslagen, etc). Voor ons staat een consistente huisstijl voorop, gebaseerd op jouw doelstellingen en visie. Wij houden van jouw huisstijl. Misschien nog wel meer dan jij zelf.

Een Design System is het huisstijl handboek van de 21e eeuw

Een design system is een collectie van herbruikbare huisstijl componenten, samengevat en helder gedocumenteerd. Deze stelt betrokkenen zelf in staat om, onafhankelijk van elkaar, verschillende en uniforme merkuitingen te creëren.

Bij design agency Stoere Binken Design ontwikkelen we altijd een eigen digitale styleguide, en op wens een design system, voor onze klanten omdat we huisstijl management centraal stellen. Hiermee documenteren we de DNA van jouw bedrijf, zorgen we dat nieuwe merkuitingen aan de huisstijl richtlijnen voldoen en werken we efficiënter.

Morpak styleguide - Rene Verkaart
Selectie uit het Morpak Industrial Packaging Specialist Design System

Er zijn veel goede (cloud-based) software aanbieders om je huisstijl te managen via een Design System. Hierin kun je al je merkelementen (logo’s, lettertypes, kleuren), huisstijl uitingen (website, briefpapier, advertenties, print media) richtlijnen, etc vastleggen. Maar veel belangrijker is dat je dit kunt beheren, uitbreiden en delen.

Deze Design System software aanbieders vervangen de traditionele huisstijlhandboeken. Als ontwerpbureau hebben wij deze vele jaren gemaakt, dus we kennen de ins-and-outs. Meestal landen die als map in de kantoorkasten en worden vergeten. Of ze staan als PDF op ‘schijf F’ en is onvindbaar tussen de 1.000 andere bestanden.
Als klant is huisstijl bewaking communicatie cruciaal voor het succes ervan. Onbekend is onbemind.

USG huisstijl management design system - Jeroen Borrenbergs
Consistent huisstijl management bij het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Overal scheve lijnen.
USG huisstijl management gebouw - Rene Verkaart
De scheve lijnen zitten ook in het gebouw van het USG

Merkconsistentie = intentie

Een succesvolle huisstijl valt of staat met je eigen intentie als huisstijl eigenaar of manager:

 • Hoe belangrijk is een consistente huisstijl voor jou? 
 • Leef je volgens je eigen regels, of neem je het soms niet zo nauw?
 • Kom je je eigen beloften na? 
 • Vertel je je merkverhaal (storytelling) zo dat je doelgroep op alle niveau’s een consistente merkbeleving ervaart?

Stoere Binken Design hecht veel waarde aan een consistente merkidentiteit. Onze intentie voor huisstijl management is dat jouw huisstijl richtlijnen gecentraliseerd, je brand identiteit gespecificeerd en je bestanden gedocumenteerd zijn.

Huisstijl management beschermt je merkimago

Wil je weten hoe je een sterke huisstijl bouwt? Lees dan ook ons blog ‘7 tips voor een goede huisstijl’ waarin we vanuit onze jarenlange vakkennis tips & tricks geven waar je écht wat aan hebt.
Naar blog over huisstijl management

Pas op bij een wisseling van de wacht

Vaak zie je dat een huisstijl ‘uit elkaar valt’ als een klant van reclamebureau wisselt. De andere aanzichten en aanpak van het nieuwe grafisch bureau vervagen vaak de grenzen en richting van de huisstijl. Niet altijd ten goede van de zorgvuldig opgebouwde merkimago.
Dit is wat anders dan een rebranding, waarbij je bewust een nieuwe huisstijl ontwikkelt. Je doelgroep moet opnieuw met je bedrijf kennismaken, omdat het uiterlijk (en soms ook de tone of voice) veranderd is. Vergelijk dit met je beste vriend die je nog nooit zonder paardenstaart gezien hebt en die nu ineens een kale kop heeft.

We gaan altijd behoedzaam te werk als we een huisstijl overnemen. We proberen waarde en diepgang toe te voegen, niet af te breken. We houden vast aan jouw merkbelofte en breiden de huisstijl alleen uit als dit matcht met de grond gedachte.

Wij zijn geen huisstijl politie!

Wij treden als ervaren reclamebureau uit Maastricht nooit op als huisstijl politie, maar als huisstijl ambassadeur. Wij willen net zo graag als jij dat je huisstijl succesvol en geliefd is. We willen jouw team enthousiasmeren, begeleiden en ondersteunen bij het maken van nieuwe huisstijl toepassingen. De ene keer nemen we hier actief de hoofdrol in, de andere keer sturen we marketing managers of in-house designers op afstand aan. Jij als klant bepaalt de intensiteit van onze betrokkenheid.

Voor o.a. deze uitgebreide merkidentiteiten hebben wij jarenlang de huisstijl management verzorgd.

Wij beloven plechtig…

Als wij als reclamebureau Maastricht jouw huisstijl bewaking verzorgen, dan mag je van ons verwachten dat we altijd overzicht houden over de richting van de huisstijl. Alle uitingen die wij voor jouw merkidentiteit maken toetsen we met de gemaakte afspraken:

 • Past dit binnen de brand identiteit die wij ontworpen hebben? 
 • Matcht de storytelling van deze uiting met de rest van de merkidentiteit?
 • Sluit het aan bij de merkbeleving van de doelgroep?
 • Is de merkpositionering consistent?
 • Klopt de richting nog die we hiermee opgaan, of moeten we bijsturen?

Wij gaan voor 100% kwaliteit en betrokkenheid en we willen altijd het juiste voorbeeld geven. Daarom staat huisstijl management centraal bij alles wat we voor jou doen.

Wil je eens praten over huisstijl management?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. We komen graag naar je toe. Dan zien we meteen hoe jij met huisstijl management omgaat.

Mail ons voor een afspraak