Huisstijl management: bescherm je merk imago (update 2019)

Creative Director

Mooie en consistente merkidentiteiten zijn succesvoller. Stoere Binken Design besteed veel aandacht aan een unieke en opvallende merkidentiteit met een sterk verhaal. De merkbeleving van de doelgroep staat voorop. Van responsive webdesign, webshops, apps, tot creatieve campagnes en traditionele print media. Een correcte omgang met huisstijl management is hierbij cruciaal. Het hebben van een Design System of huisstijlhandboek is niet voldoende. Het gaat tenslotte om je merk imago. Hoe gaan wij hier precies mee om en hoe beschermen wij jouw merk?

Stoere Binken Design is een full-service grafisch design bureau, gespecialiseerd in huisstijl management en print media. Sinds 1995 zijn wij een strategische, gepassioneerde en altijd nieuwsgierige partner voor klanten uit Limburg, de Randstad en internationaal. Met de kracht, kennis en ervaring van een groot reclamebureau werken we met passie voor stoere ondernemers met ambitie. We denken out of the box als het gaat om concept en strategie. Persoonlijke service, de hoogste kwaliteit en het succes van onze klanten is ons uitgangspunt. Wij werken internationaal voor startups, MKB en multinationals. Wij werken vanuit Maastricht, Düsseldorf en Eindhoven.

Wij houden van jouw huisstijl

Wij zijn een hecht team van ervaren brand designers, storytellers, programmeurs en communicatie specialisten. We delen de liefde voor goed merkidentiteiten, open communicatie en succesvol brand design. Samen met onze klanten bewegen we werelden en inspireren mensen. Naast onze vaste teamgenoten werken we met een sterk netwerk van freelancers en externe leveranciers waarop we al jaren vertrouwen.

Sinds 1995 hebben we ontelbaar vele huisstijlen ontworpen, storytelling campagnes bedacht, print media uitingen gecreëerd (van de correspondentielijn tot brochures, advertenties, jaarverslagen, etc). Voor ons staat altijd een consistente huisstijl, gebaseerd op doelstellingen en visie. Wij houden van jouw huisstijl. Misschien nog wel meer dan jij zelf.

Design Systems zijn de huisstijl handboeken van de 21e eeuw

Een Design System is een collectie van herbruikbare huisstijl componenten, samengevat en helder gedocumenteerd. Deze stelt betrokkenen zelf in staat om, onafhankelijk van elkaar, verschillende en uniforme merkuitingen te creëren.

Bij Stoere Binken Design ontwikkelen we altijd een intern Design System voor onze klanten omdat we huisstijl management belangrijk vinden. Hiermee documenteren we de DNA van jouw bedrijf, zorgen we dat nieuwe merkuitingen aan de huisstijl richtlijnen voldoen en werken we efficiënter.

Morpak styleguide - Rene Verkaart
Selectie uit het Morpak Design System

Er zijn veel goede (cloud-based) software aanbieders om je huisstijl te managen. Hierin kun je al je merkelementen (logo’s, lettertypes, kleuren), huisstijl uitingen (website, briefpapier, advertenties, print media) richtlijnen, etc vastleggen. Maar veel belangrijker is dat je dit kunt beheren, uitbreiden en delen.

Deze software aanbieders vervangen de traditionele huisstijlhandboeken. Wij hebben deze vele jaren gemaakt, dus we kennen de ins-and-outs. Maar meestal landen die als map in de kantoorkasten van mensen die er niet voldoende gebruik van maken, of als PDF op ‘schijf F’ die al jaren niet meer opgeruimd is.

USG huisstijl management - Rene Verkaart
Consistente huisstijl management bij het Utrechts Stedelijk Gymnasium
Utrechts Stedelijk Gymnasium scheef
De scheve lijnen zitten ook in het gebouw van het USG

Merkconsistentie = intentie

Een succesvolle huisstijl valt of staat met je eigen intentie:

  • Hoe belangrijk is een consistente huisstijl voor jou? 
  • Leef je volgens je eigen regels, of neem je het soms niet zo nauw?
  • Kom je je eigen beloften na? 
  • Vertel je je verhaal (storytelling) zo dat je doelgroep op alle niveau’s een consistente merkbeleving ervaart?

Stoere Binken Design hecht veel waarde aan een consistente merkidentiteit. Onze intentie voor huisstijl management is dat jouw huisstijl richtlijnen gecentraliseerd, je brand identiteit gespecificeerd en je bestanden gedocumenteerd zijn.

Huisstijlmanagement beschermt je imago

Wil je weten hoe je een sterke huisstijl bouwt? Lees dan ook ons blog ‘6 tips voor een goede huisstijl’ waarin we vanuit onze jarenlange vakkennis tips & tricks geven waar je écht wat aan hebt.
Naar ‘6 tips voor een goede huisstijl’

Pas op bij een wisseling van de wacht

Vaak zie je dat een huisstijl ‘uit elkaar valt’ als een klant van ontwerpbureau wisselt. De andere aanzichten en aanpak van het nieuwe grafisch bureau vervagen vaak de grenzen en richting van de huisstijl. Niet altijd ten goede van de zorgvuldig opgebouwde merkbelofte. Dit is wat anders dan een rebranding, waarbij je bewust een nieuwe huisstijl ontwikkeld. 
Je doelgroep moet opnieuw met je bedrijf kennismaken, omdat het uiterlijk (en soms ook de tone of voice) veranderd is. Vergelijk dit met je beste vriend die je nog nooit zonder paardenstaart gezien hebt en die nu ineens een kale kop heeft.

Stoere Binken Design gaat altijd behoedzaam te werk als we een huisstijl overnemen. We proberen waarde en diepgang toe te voegen, niet af te breken. We houden vast aan jouw merkbelofte en breiden de huisstijl alleen uit als dit matcht met de grond gedachte.

Wij zijn geen huisstijl politie!

Stoere Binken Design treedt als reclamebureau Maastricht nooit op als huisstijl politie, maar als huisstijl ambassadeur. Wij willen net zo graag als jij dat je huisstijl succesvol en geliefd is. We willen jouw team enthousiasmeren, begeleiden en ondersteunen bij het maken van nieuwe huisstijl toepassingen. De ene keer nemen we hier actief de hoofdrol in, de andere keer sturen we marketing managers of in-house designers op afstand aan. Jij als klant bepaalt de intensiteit van onze betrokkenheid.

Voor o.a. deze uitgebreide merkidentiteiten hebben wij jarenlang de huisstijlmanagement verzorgd.

Wij beloven plechtig…

Als ontwerpbureau Stoere Binken Design jouw huisstijl management verzorgd, dan mag je van ons verwachten dat we altijd overzicht houden over de richting van de huisstijl. Alle uitingen die wij voor jouw merkidentiteit maken toetsen we met de gemaakte afspraken:

  • Past dit binnen de brand identiteit die wij ontworpen hebben? 
  • Matcht de storytelling van deze uiting met de rest van de merkidentiteit?
  • Sluit het aan bij de merkbeleving van de doelgroep?
  • Is de merkidentiteit consistent?
  • Klopt de richting nog die we hiermee opgaan?

Stoere Binken Design gaat voor 100% kwaliteit en betrokkenheid en we willen altijd het juiste voorbeeld geven. Daarom staat huisstijl management centraal bij wat we doen.

Wil je eens praten over huisstijlmanagement?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. We komen graag naar je toe. Dan zien we meteen hoe jij met huisstijlmanagement omgaat.

Mail ons voor een afspraak