36 Gratis fonts voor professionals: de ultieme lijst

Creative Director

De kracht van typografie is enorm. De grote wereldmerken hebben allemaal een eigen corporate fonts, want een custom lettertype bepaalt voor een groot deel het succes van een merk. Naast custom fonts zijn er miljoenen freeware lettertypen die het internet onveilig maken. Welke gratis fonts kun jij als professional probleemloos gebruiken? Design Bureau Stoere Binken Design heeft een uitgebreide verzameling van gratis fonts voor professionals hier samengevat.

Zeg nou zelf: hoe moeilijk is het om goede gratis fonts te vinden die je ook voor je commerciële projecten kunt gebruiken?

Hieronder vind je een uitgebreide – en constant groeiende – collectie van free fonts ofwel gratis lettertypen families die je voor logo’s, huisstijlen, magazine titels, hoogwaardige verpakkingen of elke andere creatieve hersenspinsel kunt gebruiken. Soms zelfs als web font voor internet toepassingen. 

Het voordeel van gratis fonts

Gratis fonts zijn een geweldige manier om een bepaald lettertype in een ontwerp uit te proberen. Je kunt lettertypes proberen zonder dat je meteen iets moet kopen. Of je nu een stoer lettertype of een strak lettertype zoekt, je kunt kosteloos uitproberen of het lettertype de juiste uitstraling heeft voor het design dat je aan het maken bent. En natuurlijk of het de gewenste typografische mogelijkheden biedt. 
Wij gebruiken ook gratis fonts, afhankelijk van de klant en de opdracht. We weten wat goede typografie is en deze fonts voegen we hier toe.

Waarom juist déze gratis fonts

Wij hebben deze lijst persoonlijk samengesteld. Wij willen jullie uitsluitend kwalitatieve en professionele gratis lettertypes aanbieden. Onze criteria om een font in deze lijst op te nemen is dat het voldoet aan deze specificaties:

  • Het is geschikt voor commercieel gebruik (Commercial Use), dus géén persoonlijk gebruik (Personal Use)!
  • Het is een nauwkeurig uitgewerkt lettertype
  • Het heeft een uitgebreide set letterteken (bij voorkeur met meerdere talen)
  • Het is goed gespatieerd
  • Het is géén Google Font

Kanttekening

Let op: sommige gratis fonts zijn demo fonts. Het kan dan zijn dat deze fonts niet een volledige set lettertekens bevatten. Ze werken uiteraard zoals het hoort, maar wellicht kun je ze niet voor alle toepassingen gebruiken die je voor ogen hebt.

In ons blog over font licenties lees je waar je op moet letten bij de kleine lettertjes om juridische problemen te voorkomen.

Mocht je tegen een font aanlopen dat niet meer gratis aangeboden wordt, geef dit dan a.u.b. aan ons door. Aanbieders kunnen de licentie voorwaarden veranderen. Dat zien wij niet altijd meteen, dus jullie hulp hierbij is meer dan welkom. Laten we deze lijst samen up-to-date houden.

1 Kardinal Light + Extra Bold

Kardinal is een humanistische schreefloze lettertype familie. De familie heeft 16 gewichten, variërend van dun tot zwart met extra cursieve letters en versies met small caps. Het lettertype is ideaal geschikt voor kleine tekst, boeken en tijdschriften, branding, posters, maar ook voor web- en schermontwerp, koppen en meer.
Kardinal wordt geleverd in 16 stijlen met uitgebreide taalondersteuning (waaronder Russisch). Alle gewichten bevatten standaard ligaturen, proportionele cijfers, tabellen, cijfers in oude stijl, cijfers en pijlen, overeenkomende valutasymbolen en breuken.
Kardinal is ontworpen door Ani Petrova en uitgegeven via Ani Dimitrova. Je kunt de gratis fonts ook bij MyFonts downloaden.

1 Karu Light

Karu is een lettertype familie van werkpaarden met flair – geschikt voor alles, van huisstijl tot redactionele vormgeving of verpakking. Uitgerust met uitgebreide taalondersteuning is het een veelzijdige familie van zeven gewichten met bijpassende cursief. Open Type-functies zijn onder meer kleine hoofdletters, hoofdletters en kleine letters en veel alternatieve glyphs. Er zijn zelfs uitgeklede karakters voor gebruik op het scherm. Karu is een font van Fenotype.

1 SF Pro (San Francisco by Apple)

San Francisco (SF) is het schreefloze systeemlettertype dat is ontwikkeld door Apple. Het wordt gebruikt voor iOS, macOS, watchOS en tvOS en bevat tevens een afgeronde (Rounded) variant. SF Pro zorgt voor een consistente, leesbare en vriendelijke typografische stijl. Deze lettertypen bieden de controle en flexibiliteit om tekst in verschillende groottes, in veel verschillende talen en over meerdere interfaces optimaal weer te geven.
De San Francisco font family is tijdens de WWDC 2015 geïntroduceerd, als onderdeel van OS X El Capitan (10.11) en iOS9. Het verving het de Helvetica Neue die een paar jaar gebruikt werd door Apple.

Wil je weten hoe je deze fonts optimaal in je designs kunt inzetten? Lees dan de Human Interface Guidelines voor macOS eens door.

1 Kraken Slab Air (beperkte tijd gratis)

FR Kraken Slab is een prijswinnend font van Béla Frank. Het won de 22e jaarlijkse TDC-ontwerpwedstrijd voor lettertypen met het Certificate of Typographic Excellence. Het font werd beschreven als “een zachtaardig monster van een lettertype met een stevig skelet, karakteristieke kenmerken en een krachtige persoonlijkheid … als een portret van een oude vriend uit het geheugen, het vangt en herdefinieert het karakter van een put naar waarheid bekende stijl”.

Om deze prestatie te vieren, heeft Frank ermee ingestemd om voor een beperkte tijd een chique ‘haarlijn’-stijl van Kraken Slab weg te geven aan lezers van Adobe Create. Download dit gratis font dus zolang het nog beschikbaar is!

1 Zeit Light

Terwijl mode komt en gaat, is stijl eeuwig. Trouw aan zijn naam, Zeit is een tijdloze schreef lettertype familie, onderscheidend maar toch geruststellend vertrouwd en betrouwbaar. Van tijdschriften tot mobiele apps, branding tot advertenties, Zeit dekt alles met evenwicht. De lettertype familie is uitgerust met veel handige en doordachte OpenType functies; Kleine hoofdletters en kleine kapitaalfiguren, oude stijlfiguren, subscript- en superscript figuren en breuken zijn inherent aan het ontwerp. Zoek voor een beetje flair naar de swash-alternatieven in de cursief – samen met varianten van de tekens g en y.
Zeit is ontworpen door Emil Bertell, Erik Bertell, Teo Tuominen en uitgegeven door Fenotype. Zeit bevat 14 stijlen. Je kunt het gratis font Zeit Light ook bij MyFonts downloaden.

1 Mirador Book & Bold (Demo)

Mirador is een krachtige neoklassieke lettertype familie die is ontworpen voor verschillende toepassingen – variërend van redactionele en huisstijl tot web, interactie en productontwerp. Het is een eigentijdse kijk op lettertypen met hoog contrast die nooit uit de mode zijn geraakt – bepaald door elegantie, traditie en tijdloosheid. Hoewel Mirador op het eerste gezicht een display lettertype lijkt, zit achter de verhoudingen en het ontwerp een krachtig en karakteristiek werkpaard verstopt. Mirador wordt geleverd in 10 gewichten met bijpassende cursief. Het is uitgerust met ligaturen, een groot aantal alternatieve glyphs en nog veel meer functies voor het openen van typen.
Mirador is ontworpen door René Bieder en uitgegeven door Rene Bieder. Mirador bevat 22 stijlen.

1 Code Pro Light + Regular (Demo)

Code Pro is een lettertype familie die is geïnspireerd op de originele schreefloze lettertypen zoals Avant Garde of Futura, maar met een moderne twist. Het is clean, elegant en rechttoe rechtaan. Code Pro is toepasbaar voor elk type grafisch ontwerp, webdesign, print media, motion graphics, etc. – en perfect voor t-shirts en andere items zoals posters en logo’s.
Code Pro is ontworpen door Svetoslav Simov en uitgegeven door Fontfabric. Code Pro bevat 10 stijlen.

1 Tenso Regular

Tenso is een schreefloos font met veel karakter. Het heeft enkele kenmerken van grotesk, zoals de kleine letter g, schuine lijnen van de C, G en S. Anderzijds heeft het een hoger contrast dan normaal en een echte cursief (niet alleen schuin). Deze uitgebalanceerde mix maakt het een speelse grotesk die geschikt is voor allerlei print publicaties, apps en websites.
Je kunt Tenso Regular ook bij MyFonts downloaden. Tenso is een font van Jos Buivenga van exljbris Font Foundry.

1 Museo Sans 500 + italic

Museo Sans is wellicht het meest bekende font van Jos Buivenga van exljbris Font Foundry. Hij is hiermee doorgebroken bij het grote publiek.
Het is een stevig, laag contrast, geometrisch, zeer leesbaar schreefloos lettertype dat zeer geschikt is voor elk scherm en tekstgebruik.
Deze OpenType lettertype familie biedt ook ondersteuning voor CE-talen en zelfs Esperanto. Naast ligaturen, automatische breuken, proportionele / tabelvormige voering en oude stijlfiguren, tellers, noemers, meerdere en inferieure MUSEO heeft ook een ‘hoofdletter’ functie voor hoofdletter gevoelige vormen.
Je kunt Museo Sans ook bij MyFonts downloaden.

Museo Sans is een font dat we voor meerdere logo’s in de afgelopen 8 jaar gebruikt hebben.

1 Calluna Regular

Calluna is een prachtig font van Jos Buivenga van exljbris Font Foundry, de ontwerper van Museo (Sans). Het heeft een klassiek karakter, is in balans en perfect geschikt voor print media uitingen als boeken, magazines en sjieke producten.
Je kunt Calluna ook bij MyFonts downloaden.

1 Mentone SemiBold + Italic

Mentone is een indrukwekkende font familie met een heel uitgebreid toepassingsgebied. Het is een poging om de schreefloze fonts Frutiger, Stone Sans en Myriad van de vorige eeuw te benaderen. Of dat gelukt is moet je zelf beoordelen. Het font heeft ronde hoeken en vele subtiele details die onzichtbaar zijn op tekst grootte, maar bij gebruik op display grootte al hun persoonlijkheid vrijgeven. Mentone is ontworpen door Jan Schmoeger voor Paragraph.

1 Insider Pro Medium

Insider is een OpenType Pro font met enorm veel handige features voor de veeleisende ontwerper. Insider is het voormalig custom font voor Insider Consulting in Düsseldorf, Duitsland. Het is extreem goed leesbaar in kleine formaten omdat de proporties kloppen en de binnenvormen goed gebalanceerd zijn. Het is geoptimaliseerd voor tekst opmaak, maar werkt ook zeer goed in kopregels en leads. De complete Insider familie bestaat uit 8 fonts, 4 gewichten, elk met een italic. Insider heeft zelfs een stempel lettertype.

Insider Pro is de font familie die we gebruikt hebben als huisstijl lettertype voor onze klant Kalimba.

1 Museo Slab 500 + italic

De Museo Slab is een font van Jos Buivenga. Deze OpenType lettertype familie wordt geleverd in vijf gewichten en elk gewicht wordt geleverd met ondersteuning voor CE-talen, zelfs Esperanto. Naast ligaturen, contextuele alternatieven, stilistische alternatieven, breuken en proportionele / tabelfiguren, heeft Museo een functie ‘hoofdletter’ voor hoofdletter gevoelige vormen. De 500 + 500 italic zijn gratis.
Je kunt Museo Slab ook bij MyFonts downloaden.

1 Fontin

Een complete font familie: regular, italic, bold, bold italic en small caps. Een zeer indrukwekkend gratis font. Het font is beschikbaar in Macintosh & PC OpenType en is geheel vrij voor persoonlijk en professioneel gebruik. Fontin is een font van Jos Buivenga van exljbris Font Foundry.

1 Fertigo Pro Regular

Fertigo is een geweldig mooi font van Jos Buivenga van exljbris Font Foundry. Met zijn automatische ligaturen (geen Open Type programma’s nodig), zijn complete character set en vele andere onbekende features, is het een font dat je niet kunt weerstaan.
Je kunt Fertigo Pro Regular ook bij MyFonts downloaden.

1 Tallys

Tallys is een font dat een hoek van 1 graad heeft en daarmee licht italic aanvoelt. Het heeft een hoge kapitaalhoogte, een kleine x-hoogte en lange stokken en staarten. De Tallys Roman is gratis beschikbaar. Tallys is een font van Jos Buivenga van exljbris Font Foundry.

1 Vegur

Vegur mag een font zijn dat je doet denken aan Myriad en Frutiger, maar dat doet geen afbreuk aan de kwaliteit. Het is open en goed uitgebalanceerd. Het werkt fris en eigentijds en vooral de ExtraLight werkt heel goed in drukwerk. Het is een display font, maar door de hoge x-hoogte heeft het de pretentie van een goed tekstfont.

1 Delicious

Delicious is een font waarbij veel aandacht besteed is aan het creëren van een homogene uitstraling. Door zijn relatief hoge x-hoogte kan Delicious goed gebruikt worden voor teksten in kleine puntgroottes. Delicious is geen slanted roman, maar een echte italic. De complete familie bestaat uit 6 fonts: Roman, Italic, Bold, Bold Italic, Heavy, SmallCaps. Delicious is een font van Jos Buivenga van exljbris Font Foundry.

1 Vagebond C Light Roman

Vagebond is een monoline geometrisch font dat is geïnspireerd door de televisie ontwerpen van de 60’er jaren. Het is heel goed te gebruiken voor zowel futuristische als retro ontwerpen. Door de lichte lijnen en de strakke steekt het af bij de meeste andere lettertypes. De complete Vagebond family bestaat uit 4 fonts.
De Vagebond fonts zijn ontworpen door René Verkaart van Characters Font Foundry.

1 Anivers Regular

Anivers is robuust en regide, vergevend, flexibel, elegant en breed toepasbaar; van een huisstijl tot een headline op een poster. Naast ligaturen, contextual alternatives, breuken en oldstyle/tabular nummers, ondersteunt Anivers CE languages en zelfs Esperanto. Het font bevat meer dan 350 glyphs en 1.600+ kerning pairs. Anivers is beschikbaar als regular, small caps, italic en bold. Anivers Regular is gratis beschikbaar.
Je kunt Anivers Regular ook bij MyFonts downloaden. Anivers is een font van Jos Buivenga van exljbris Font Foundry.

Anivers Regular is de font family die we gebruikt hebben als campagne lettertype voor onze klant Kalimba.

1 Diavlo

Diavlo is een beetje scherp en vierkant maar er is veel aandacht besteed aan de details, spacing en kerning. Het font bevat 300+ glyphs en meer dan 1.300 kerning pairs. De complete familie bevat 5 fonts: Light, Book, SemiBold, Bold en Black. Diavlo bevat een aantal ligaturen en contextuele alternatieven (OpenType feature) om typografische no-no’s te voorkomen. Diavlo is een font van Jos Buivenga van exljbris Font Foundry.

1 Nantua

Nantua is een geometrisch strak lettertype dat is geïnspireerd door het Russisch Constructivisme van de vroege 20’er jaren. Lekker vet, hoekig en stoer. Het is een font voor ontwerpen die moeten knallen en opvallen, want voor leesteksten is het zeker niet gemaakt.
Nantua is ontworpen door René Verkaart van Characters Font Foundry.

1 Franchise

Franchise is een krachtig font dat je boodschap luid en duidelijk overbrengt. De letterset bestaat alleen uit hoofdletters en kleinkapitalen wat het voornamelijk voor display uitingen als bijvoorbeeld posters geschikt maakt. De schuine lijn in de uiteindes van de ‘C’ en ‘S’ geven het font een bijzondere touch. Het Amerikaans lettertype karakter vind je voornamelijk terug in de cijfers. Door de strakke lijnvoering doet het denken aan een DIN lettertype.

1 St Marie Thin & Web

St Marie Thin is één gratis font uit de St Marie font familie. Het is een spannend slab serif font met een uitgebreide letterteken set. Het font heeft interessante hoeken en bochten die het veel persoonlijkheid geven. Daarnaast is dit font ook als .woff, .eot en .svg gegenereerd zodat je die ook als webfont kunt gebruiken.

1 Thunderball

Thunderball is een heerlijk chunky, vierkant lettertype. Hij zit lekker strak in zijn vel en werkt natuurlijk het beste op grote formaten. Het doet denken aan een set houten vormen uit een blokkendoos. Het lettertype werkt heel goed op posters en flyers. Eerlijk, dit had een font van mij kunnen zijn.

1 Kilogram

Kilogram is een cool font. Het is krachtig, eigenzinnig en verrassend. Door de grootte verschillende in de letters is het heel speels en toch serieus. Het is perfect geschikt voor de muziek business en posters. Het heeft een 20’s flair vermengd met een flinke dosis testosteron en fun.

1 Hydroplane

Hydroplane is een lekker hard en creatief font. Het voelt aan alsof het uit een scifi film komt en door de modulaire opbouw van de letters ook geschikt als stempel font.

1 Quicksand

Quicksand is een zeer eigentijdse familie. Het bevat maar liefst 7 fonts, incl. een ‘dash’ versie die geheel uit een stippellijn bestaat. De afgeronde hoeken maken het font zacht en modern.

1 Copse

Copse is een prachtig scheef font met een zacht karakter. Het bevat details van verschillende bekende fonts, maar toch is het mooi samengevoegd in dit lettertype. Vooral de cijfers hebben een zeer klassieke uitstraling, alsof ze rechtstreeks van een Amerikaans gevelbord gehaald zijn.

1 BP Dots

BP Dots is een zeer uitgebreide geometrische familie met een interessant typografisch systeem. Het is opgebouwd uit maar liefst 6 patronen; dots \ (cirkels), squares (blokjes), diamonds (wiebertjes), plus (plus-tekens), minus (minus-tekens) en vertical (verticaal streepje). Daarnaast bevat de font familie Light, Regular en Bold varianten waarmee de omvang op maar liefst 15 fonts komt. Een must have voor iedereen die een creatief typografisch systeem wil opzetten.

1 Notice

Notice is een heerlijk strak pictogrammen lettertype. Het bevat de belangrijkste gevaren- en verpakkingsiconen. Alle iconen zijn zowel positief als negatief beschikbaar zodat je ze niet zelf hoeft om te bouwen.

1 Orbitron

Orbitron is een geometrisch schreefloos display lettertype. Het bevat vier gewichten; light, medium, bold en black. Daarnaast bevat het stylistische alternatieve letters, klein kapitalen en nog veel meer andere alternatieve letters. Het lettertype brengt je terug naar de science fiction films van de 80er en 90er jaren. Als opschrift op ruimteschepen, bewegwijzering in ruimtestations of gewoon als loading sequense van een computer programma; Orbitron moet je hebben.

1 Alt Lautus Thin + Italic

Alt Lautus is een font familie met 10 gewichten en is geschikt voor minimal design, logo’s, posters en magazines.

1 District Pro Thin

Een serieus, ingetogen en goed leesbaar schreefloos font van Phil’s Fonts Inc. Het font is beschikbaar als Mac Postscript, Mac TrueType, PC TrueType en OpenType. District Pro Thin is ontworpen door Kienan en Dylan Smith voor Phil’s Fonts Inc.

1 Londrina

Londrina (voormalig Folk) is een vrolijk font in 4 verschillende versies: Solid, Shadow, Outline en Sketches. Hoewel het met de hand getekend is lijkt het uit aardappelen gesneden en gestempeld. Folk is een font voor vrije vormgevers die niet van strakke designs houden.

1 Yanone Kaffeesatz

Dit lekkere koffie fontje is meer geschikt als headline font als voor leesteksten. De nummers en valuta zijn monospaced, zodat je de mooi in tabellen kunt zetten. Moet je een eigenzinnige menukaart maken voor een bar of restaurant, denk dan zeker aan Yanone. Er zijn maar liefst 4 gewichten beschikbaar: Thin, Light, Regular, Bold.

Help mee! Geef jouw gratis fonts door

Wil je meewerken aan deze pagina? Ken jij professionele gratis lettertypen die absoluut op deze lijst moeten staan? Laat het ons dan weten en we testen ze om te zien of we ze hier op kunnen nemen.
Geef een gratis font door
Wij waarderen dit zeer!

Over de auteur

Creative Director René Verkaart is ook type designer en ontwerpt fonts voor nationale- en internationale merken. Hij is gespecialiseerd in custom typografie voor branding, verpakkingen en reclame. 

De gratis fonts van René Verkaart zijn een echte aanrader! Maar neem zeker een kijkje bij Characters Font Foundry voor de custom fonts die René voor internationale bedrijven ontwikkeld heeft. Je kunt een groot deel van zijn lettertypes proberen. Gratis!

Veel plezier met de gratis fonts!

Als je dit blog ‘Gratis fonts voor professionals’ nuttig vindt zouden we het zeer stoer vinden als je het wilt delen. Thanks!