Zorgevaluatie en Gepast Gebruik website

ZEGG website banner - Stoere Binken Design)

Zorgevaluatie en Gepast Gebruik uit Amsterdam (Diemen) wil dat iedere patiënt in Nederland de bewezen beste zorg krijgt. Hier werken ze in hun ZE&GG programma aan met alle partijen in de medische specialistische zorg. Stoere Binken Design heeft in opdracht van Cosent de nieuwe maatwerk website van ZE&GG ontworpen.

Creative Director

Over Zorgevaluatie en Gepast Gebruik

In het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG) werken patiënten, zorgverleners, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en overheid samen aan de bewezen beste zorg voor de patiënt. ZE&GG is een programma van alle betrokken partijen in de medisch specialistische zorg. Zij hebben hun afspraken vastgelegd in het Hoofdlijnenakkoord Medisch Specialistische Zorg (HLA-MSZ).

ZEGG HLA-MSZ partijen - Stoere Binken Design

Onze uitdaging

Hoe ontwerpen we een website die de “verborgen” informatie, die in het ZE&GG Hub samenwerkingsplatform zit, gebruiksvriendelijk en efficiënt publiek toegankelijk maakt. Tevens staat veel relevante medische en politieke informatie over de onderwerpen verspreid in het internet. Dit wilden wij bundelen en bij de betreffende onderwerpen weergeven, zodat de ZE&GG website als portal voor alle zorgevalutatie onderwerpen fungeert.

Cirkel van Gepast Gebruik

De Cirkel van Gepast Gebruik is het centrale element van het ZE&GG programma. Het is een cirkel van stappen die continu doorlopen moeten worden om zorgevaluatie en gepast gebruik een vast onderdeel te laten worden van de dagelijkse Nederlandse zorgpraktijk.

  • Agenderen: Gezamenlijk agenderen welke zorg onderzocht moet worden waarover nog onvoldoende bekend is.
  • Evalueren: Evalueren van zorg als onduidelijk is welke zorg bij een bepaalde aandoening, situatie of patiënt het beste is.
  • Implementeren en monitoren: Bewezen effectieve zorg implementeren op de werkvloer. Monitoren of de zorg implementatie in de verschillende ziekenhuizen en klinieken daadwerkelijk plaatsvindt.
  • Systeeminbedding: Het einddoel van ZE&GG. Het is de structurele inbedding van het doen van zorgevaluaties en het leveren van gepast gebruik van zorg in het reguliere gezondheidszorgsysteem.

Onze oplossing

Dit is de grootste en inhoudelijk uitdagendste corporate website die we tot nu toe gemaakt hebben. Met meer dan 20 verschillende paginatypes, complexe en diepgaande medische content, is het fantastisch om te zien dat het gelukt is een website te ontwerpen die zowel gebruiksvriendelijk, efficiënt als visueel onderscheidend is. We hebben korte klikpaden gerealiseerd, helder gestructureerde pagina’s ontworpen en complexe informatie eenvoudig weergegeven.


Storytelling
ZEGG Desktop iMac - Stoere Binken Design)
ZEGG Mobile design - Rene Verkaart)

Zorgkennis delen op landelijke schaal

ZE&GG wil het werkveld rondom de medisch specialistische zorg bij elkaar brengen in de HUB. Het voornemen is om alle kennis uit het veld te verzamelen op de HUB en dit te delen via de ZE&GG website. Wij hebben de zeer uitgebreide website ontworpen die alle kennis en informatie vanuit de HUB op een heldere manier toegankelijk maakt.

Een belangrijk onderdeel van het design was de veranderagenda-initiatieven bevrijden vanuit het Excel bestand waarin ze zaten en deze op een visueel rijke manier te ontsluiten op het web. Dat verbreed het bereik van de zorg materie voor zowel de zorg specialist, verzekeraar als de patiënt. Specialisten kunnen nu alle onderwerpen direct inzien, gebruiken én delen met het werkveld.
De HUB is hierbij de verdiepingslaag van de website. De website is de etalage van de HUB.

ZE&GG agenda’s en specialismen

Na een uitgebreide analyse fase met User Interviews en User Persona’s heeft Guido Stevens van Cosent de website architectuur ontwikkeld. Voor elke fase uit de Cirkel hebben wij daarna landingspagina’s ontworpen. Elk onderwerp op de agenda heeft zijn eigen overzichtspagina, waarmee de ZE&GG site als een portal voor zorgbrede informatie fungeert.


Webdesign
Zorgevaluatie en Gepast Gebruik Onderwerpen - Stoere Binken Design)

Deel kennis op de HUB

De ZE&GG Hub is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik.
De HUB is gerealiseerd door Cosent op basis van het Quaive platform. Het is een digitale ontmoetingsplek om informatie met elkaar te delen over zorgevaluatie en gepast gebruik.

ZE&GG teamfoto - Stoere Binken Design)

WCAG compliant webdesign

WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines en zijn richtlijnen voor de toegankelijkheid van web content, gericht op mensen met een beperking. Ons webdesign voor de ZE&GG maatwerk website is WCAG 2.1 (AA) geschikt.

Uitgebreid WCAG kleurenpalet

Het bestaande ZE&GG brand design had nog geen goed uitgewerkt web kleurenpalet, laat staan WCAG-geschikte kleuren. Wij hebben daarom het palet uitgebreid met een set donkere kleuren die gebruikt kunnen worden voor elementen met witte tekst erop. Hierdoor hebben we aanzienlijk meer kleurcombinaties gecreëerd, voornamelijk voor de visueel belangrijkste UI-elementen.


Maatwerk website
ZEGG footer - Rene Verkaart)

Consistentie door een design system

Een design system is de enige bron van waarheid die alle merkelementen van het logo, tot kleur, typografie, vormentaal, fotografie, iconen, motion graphics en meer groepeert zodat teams een product kunnen ontwerpen, realiseren en ontwikkelen. Het verenigt productteams rond een gemeenschappelijke beeldtaal, versnelt het ontwerpproces en bouwt bruggen tussen teams die samenwerken om producten tot leven te brengen.
Stoere Binken Design ontwikkelt altijd een intern design system omdat we huisstijl management centraal stellen. Hiermee documenteren we het DNA van jouw bedrijf, zorgen we dat nieuwe merkuitingen aan de huisstijl richtlijnen voldoen en werken we als team efficiënter.

Dit is een uittreksel van de Design Components styleguide uit het ZE&GG design system.


Design System
ZE&GG Design Componenten Design System - Rene Verkaart)
balloon_corner

Ben jij op zoek naar een medische website?

Medische corporate websites vragen om een designbureau met veel ervaring. Wij zijn specialist in complexe websites die jouw doelgroep activeren. Als je eens wilt praten over jouw website, maak dan een vrijblijvende afspraak.