Maastricht Sport – een sportieve font familie

Maastricht Sport banner - Rene Verkaart)

“Maastricht Sport” is een set van 8 retail- & 2 custom fonts voor Maastricht Sport, een afdeling van de gemeente Maastricht. We hebben twee gewichten van onze Insider Pro font familie aangepast om het dynamischer, sportiever en onderscheidender te maken. Naast een frisse semi-stencil versie met alternatieve lettertekens, hebben we ook een complete tekstversie opgeleverd voor interne- en externe communicatie uitingen.

Creative Director

Een eigen font zou ik iedere organisatie aanraden

Sinds enige maanden werk ik als grafisch vormgever bij Maastricht Sport met een “eigen”, door René Verkaart, ontwikkeld lettertype. Dat is voor mij een fantastische ervaring. Los van het feit dat het een prachtig font is biedt het een grote bijdrage aan de lay-out en herkenbaarheid van de huisstijl.
Een eigen font zou ik iedere organisatie aanraden. Als organisatie maak je met een eigen Font al direct het verschil in de grote grijze massa. Het versterkt in grote mate het imago en maakt ontwerpen op een aantal fronten gemakkelijker. Zo ervaar ik het.
René Verkaart heeft samen met de communicatie-adviseur van Maastricht Sport en mij een aantal mogelijkheden op een rij gezet en samen met ons gezocht naar een font dat het beste bij onze sportorganisatie past. Als grafisch vormgever kan ik allen maar zeggen dat hem dat fantastisch gelukt is.

Gusta Wynans -
Director grafische vormgeving bij Scorenz

Maastricht Sport beweegt mensen

Maastricht Sport heeft op sportgebied enorm veel te bieden. Naast de beweegprogramma’s voor diverse doelgroepen, beheren, onderhouden en exploiteren ze o.a. diverse sportaccommodaties in de stad waaronder sporthallen, sportvelden, openbare sport- en speelplekken en natuurlijk het Geusseltbad.

Samen met verenigingen, sportdocenten en sportaanbieders zorgen ze dagelijks voor een uitgebreid sportaanbod in de stad. Om dit alles te realiseren heeft Maastricht Sport een dynamisch beweegteam met sport- en beweegconsulenten in dienst. Dit sportieve team verzorgt, voor jong en oud, sportactiviteiten op sportaccommodaties in de hele stad en in het Geusseltbad. De programma’s zijn gericht op de doelgroepen jeugd en jongeren, (jong) volwassenen en senioren.

Binnen de programmalijnen wordt de verbinding gelegd met onderwijs, gezondheid, sport en sociale participatie. Het beweegteam zorgt voor samenwerking met diverse partijen en haakt aan op sportevenementen die bewegen en sporten stimuleren. Het is belangrijk dát Maastrichtenaren in beweging komen, maar ook dat ze dit met plezier kunnen doen op hun eigen niveau en manier.

Maastricht Sport brochure - Rene Verkaart)

The custom-made fonts he created are "moving" in several ways

René did a great job advising and inspiring us to work on a brand new look and feel for Maastricht Sport/Geusseltbad. The custom-made fonts he created for the sports department are “moving” in several ways. Thnx René!

Mireille Caubo -
Marketing en Communicatie Advies Gemeente Maastricht

Maastricht Sport gewichten en stijlen

Maastricht Sport is er in 2 stijlen. Het zijn aangepaste versies van de Insider Pro Regular en Bold.

Maastricht Sport font gewichten - Rene Verkaart)

OpenType features

Maastricht Sport is een OpenType Pro font familie. Dit betekent dat het boordevol met praktische OpenType features zit. Dit is niet alleen functioneel, maar ook mooi. Een geweldig lettertype voor belettering, tijdschriften, posters en verpakkingen.

 • Case-Sensitive Forms
 • Denominators
 • Discretionary Ligatures
 • Fractions
 • Lining Figures
 • Numerators
 • Oldstyle Figures
 • Ordinals
 • Standard Ligatures
 • Stylistic Sets
 • Tabular Figures

Taalondersteuning

Maastricht Sport ondersteunt 97 Latijnse talen:
Afrikaans, Albanian, Basque, Bemba, Breton, Catalan, Chiga, Cornish, Croatian, Czech, Danish, Dutch, English, Esperanto, Estonian, Faroese, Filipino (Modern Latin), Finnish, French, Frisian, Friulian, Galician, Ganda, German, Gusii, Hawaiian, Hungarian, Icelandic, Indonesian, Irish, Italian, Kabuverdianu, Kalenjin, Kikuyu, Kinyarwanda, Latvian, Lithuanian, Luxembourgish, Malagasy, Maltese, Manx, Ndebele, Norwegian Bokmål, Norwegian Nynorsk, Nyankole, Oromo, Polish, Portuguese, Quechua, Romanian, Romansch, Sami, Sango, Scottish (Gaelic), Serbian (Latin), Shona, Slovak, Slovenian, Soga, Somali, Sorbian, Spanish, Swahili, Swedish, Swiss German, Tongan, Turkish, Welsh, Zulu.

Alles over OpenType features en taalondersteuning vind je op onze Typografie begrippenlijst pagina.