Keerpunt boek

Keerpunt boek - Rene Verkaart)

Het Keerpunt is één van de veertien Nederlandse justitiële jeugdinrichtingen voor jongeren van twaalf tot achttien jaar. Het heeft zowel opvang- als behandelafdelingen. De behandelafdelingen kennen een gesloten en een open variant. Grafisch bureau Stoere Binken Design Limburg ontwerpt het boek dat is uitgegeven ter gelegenheid van de capaciteitsuitbreiding, de vernieuwbouw en de officiële heringebruikname.

Creative Director
Justitiële Jeugdinstelling Het Keerpunt - Rene Verkaart)

Het Keerpunt: vakinternaat sinds 1911

De oorsprong van het voormalige ‘Huize St. Joseph’ dateert van begin vorige eeuw, van 18 mei 1911 om precies te zijn. Een gebouw met als doel ‘de zorg voor verlaten, hulpbehoevende of verwaarloosde mannelijke personen van elke leeftijd, in het bijzonder de duurzame verzorging van minderjarigen in of buiten gestichten’.
Het Keerpunt is in 1984 opgericht als onderdeel van de Stichting Jeugdzorg St. Joseph. Het is nu een particuliere jeugdinrichting voor opvang en behandeling.

Huize St. Joseph - Rene Verkaart


Storytelling
JJI St. Joseph - Rene Verkaart)

1 boek, 2 ingangen naar Het Keerpunt

Justitiële jeugdinrichting Het Keerpunt is een gevangenis. Jongeren zitten hier opgesloten en dat beklemmende gevoel willen we met het ontwerp van het boek vangen. In de borst van het boek slaan twee harten:

  • Mensen: bewoners en de werkwijze
  • Gebouw: verbouwing en de organisatie

We hebben het boek zo vormgegeven dat het letterlijk twee ingangen heeft van waaruit je kunt lezen. Je moet het omkeren om beide verhaallijnen te kunnen lezen. Dit is de kern van het Storytelling concept en tevens een metafoor voor het ‘keerpunt’ in het leven van de jongeren.

2 papiersoorten

Beide ingangen zijn gedrukt op verschillende papiersoorten om het gevoel te onderstrepen. Het ‘gebouw’ is gedrukt op ongestreken papier, wat het een ruwer en stoffiger karakter geeft. De ‘mensen’ zijn gedrukt op glad papier om het meer contrast en detail te geven. Dit visualiseert duidelijk het Storytelling concept dat we voor het Keerpunt boek bedacht hebben.


Alle boeken

Hardcover omslag met een open rug

Normaal gesproken zit het boekblok verwerkt in een hardcover omslag met een gesloten rug. Daarop staat de titel en auteur van het boek.
Wij hebben deze bewust weggelaten om een directe inkijk te geven in de inhoud van het boek. De kleuren, het papier, het bindgaren. Alles is zichtbaar om het boek een fragiele emotie mee te geven. Als cover hebben we zwarte kartonnen platten gebruikt om het een harde uitstraling te geven.

Stoere Binken Design overstijgt het alledaagse

Met haar eigenzinnige, onconventionele scheppingsdrang overstijgt Stoere Binken Design het alledaagse. Want saai kan altijd nog.

Jan Rombouts -
Algemeen directeur
Keerpunt striping - Rene Verkaart)

Respect voor privacy

In de briefing stond dat de jongeren vanwege privacy redenen niet herkenbaar mochten worden afgebeeld. Fotograaf Philip Driessen, verantwoordelijk voor de foto’s van de jongeren, heeft een proefserie geschoten die we aan de klant hebben voorgelegd. Eigenwijs als hij is heeft hij de jongeren toch herkenbaar gefotografeerd, maar op een manier dat je de geschiedenis achter deze jonge delinquenten amper kunt voorstellen. De foto’s kwamen zo goed aan dat Het Keerpunt aan alle jongeren en hun ouders schriftelijke toestemming heeft gevraagd om hun foto’s te mogen gebruiken. En met succes want dit geeft het boek uiteindelijk een veel meer persoonlijke, open en vooral positieve uitstraling.


Fotografie
Keerpunt spread geel - Rene Verkaart)

Unieke bewaardoos

Als kers op de taart hebben we een bijzondere bewaardoos ontworpen voor de VIPs. Het zwarte karton dat we gebruikt hebben is feitelijk het basismateriaal voor hardcover boeken. Normaal gesproken worden die omplakt met drukwerk, maar wij hebben het ruwe materiaal gebruikt om het ruwe persoonlijkheid van de bewoners te onderstrepen.

Keerpunt bewaardoos - Rene Verkaart

Het Keerpunt initialen

Uit de voorkant van de bewaardoos hebben we de initialen KP (KeerPunt) gestanst. Dit geeft je een kleine inkijk in het boek, alsof je door de tralies van een cel kijkt. Als het boek in de bewaardoos zit, dan sluit de omslag exact aan en lijkt het boekblok erin opgesloten te zijn. Dit symboliseert het gevoel dat de bewoners van Het Keerpunt hebben tijdens hun gevangenschap.


Verpakking
balloon_corner

Wil jij ook een pakkend boek laten vormgeven?

Stoere Binken Design heeft een grote affiniteit met boeken. De visuele storytelling, het gevoel, de geur van het papier. Maak een vrijblijvende afspraak om samen jouw boek project te bespreken.