Elektronische muziek branding

Elektronische Muziek hoofdbanner - Jeroen Borrenbergs)

Stoere Binken Design werd midden jaren negentig door publicaties in kranten en boeken al snel op de kaart gezet. Dit had mede te maken met de ontwerpen voor een genre binnen de elektronische muziek en waar Nederland toen al op vooruit liep.

Door de komst van MP3 en streamingdiensten zijn de complete ontwerpen voor CD zoals het boekje zo goed als verdwenen, maar door een enorme comeback van vinyl zijn de eerste ontwerpen op deze geluidsdrager door Stoere Binken Design alweer een feit.

Creative Director

Eevo Lute Muzique

Eindhovens eerste muzieklabel Eevo Lute Muzique (1991), gespecialiseerd in moderne en abstracte elektronische muziek geniet nog steeds een internationale cultstatus.

Elektronische muziek op cd/vinyl

Naast hun studie Vormgeving | Visuele Communicatie aan de Academies Beeldende Kunsten Maastricht maakte Jeroen en René al re-designs van bestaande CD’s. In de hoop om echte album covers te mogen ontwerpen werden deze re-designs samen met een demo-tape van Jeroen in een grote envelop naar Eevo Lute Muzique verzonden. Dat pakte goed uit want tijdens hun examenjaar in 1995 mochten zij voor het label hun eerste album cover ontwerpen. Hierna ging het snel en volgde er meerdere ontwerpen voor verschillende artiesten waaronder die van Jeroen zelf als Ballet Mechanique.

[ FWD :

Het sublabel [ FWD : (Forward) van Eevo Lute Muzique was een uitlaatklep voor muzikale producties die vooral de abstracte kant van de elektronische muziek opzochten. Stoere Binken Design ontwierp naast het logo ook voor elke artiest een abstract organisch 3D-model dat later gebruikt werd voor de vinyl labels.

Talented

One of the most talented graphic designers in the Netherlands.
Their designs for my company won awards and were included in ‘Pie Books’ amongst many other publications.

Stefan Robbers -
CEO

Lady Aïda

DJ Lady Aïda bezocht Stoere Binken Design met een fotomagazine waarin een reportage over de beroemde Tsjechische kunstfotograaf Jan Saudek was opgenomen. Daarin stond de controversiële foto He Tuned his Station’ die zij graag voor haar eerste mix-cd wilde gebruiken. Jan Saudek stond in eerste instantie niet te wachten om een van zijn kunstwerken uit te lenen voor een ordinair cd’tje maar ging gelukkig bij het zien van het ontwerp overstag. Dat was al een overwinning waard.

Conservatorium Maastricht

Conservatorium Maastricht biedt verschillende programma’s met een uitstekende internationale reputatie. Stoere Binken Design heeft 15 jaar lang vele ontwerpen voor Conservatorium Maastricht mogen verzorgen waaronder CD’s.

Djax Records

Djax Records werd in 1989 door Saskia Slegers (Miss Djax) opgericht omdat Nederlandse platenmaatschappijen de muziek van een groot aantal veelbelovende artiesten wegens “weinig commercieel oogpunt” weigerde uit te brengen. Tegenwoordig heeft het label een enorme back-catalogus van meer dan 400 releases en wordt het gecrediteerd als een van de grondleggers van elektronische dansmuziek.

Acid Junkies / Unsecuensed

Acid Junkies logo

Humor voerde altijd de boventoon bij de Acid Junkies, vandaar de totale vrijheid bij het ontwerpproces. Smiley’s, inside joke’s en andere extra’s werden aan het ontwerp toegevoegd zoals het potloodje in het CD doosje en op de achterkant van de Unsequenced platenhoes. Deze is nodig om de cijfers op de achterzijde van het album te verbinden om zo de beeltenissen van de Acid Junkies te onthullen. Het CD boekje werd vervangen door enkel hun 🙂 logo in zeefdruk op het doosje te laten bedrukken.

Publicaties

De CD is opgenomen in de volgende publicaties:

  • Album: Style and image in sleeve designNick de Ville
  • Visible music: CD jacket graphicsStefan Sagmeister

    Stefan Sagmeister is de beroemde Oostenrijkse grafische ontwerper die voor o.a. Lou Reed, The Rolling Stones, David Byrne, Jay Z, Aerosmith and Pat Metheny album-covers heeft ontworpen en tal van internationale designprijzen in de wacht gesleept. De samenstelling van dit boek en een voorwoord van de meester zelf is voor ons de ultieme erkenning dat twee ontwerpen van Stoere Binken Design hierin zijn opgenomen.

O.C.D.

O.C.D. (Open Channel for Dreamers) is een nieuw elektronisch muzieklabel uit Barcelona dat zich uitsluitend richt op het uitbrengen van (oud) niet uitgebracht materiaal van bestaande producers, uitsluitend op vinyl. Het label benaderde Jeroen (Ballet Mechanique) met de vraag of hij nog muziek uit de jaren negentig had liggen. Oude digitale tapes werden afgestoft en een half jaar later lag de eerste release (SS-ONE) met een compleet door Stoere Binken Design verzorgde nieuwe serie ‘THE SECRET SUN’ in de (online) platenwinkel.

De eerste The Secret Sun release bestaat uit gelimiteerd transparant blauw vinyl, beschermt in twee plastic hoezen incl. sticker. Bij uitverkoop en meer vraag vanuit de markt gaat men over naar het ongelimiteerde klassieke zwarte vinyl en blauwe kartonnen hoes. Elke nieuwe release uit deze serie krijgt zo zijn eigen kleur.

Future and Past meeting in the Present

“I have the utmost pleasure of featuring on O.C.D. (record label) not only Jeroen’s timeless and emotional music, but also his thoughtfully crafted design for the releases artworks and final product. I see the Future and Past meeting in the Present through Jeroen’s artistical endeavours”

Nick DK -
CEO
balloon_corner

Wil jij ook een STOERE branding?

Stoere Binken Design is gespecialiseerd in maatwerk identiteiten en WordPress websites. Wij geloven in vakmanschap en duurzaamheid. De identiteit die wij ontwerpen zal bijdragen aan jouw succes. Maak een vrijblijvende afspraak om samen de mogelijkheden te bespreken.