De emotionele rollercoaster van webdesign projecten

Creative Director

Statistieken uit de industrie tonen aan dat maar 1/3 van alle webdesign projecten op tijd en binnen budget afgerond worden. Wij vinden dat dit anders moet! Bij Stoere Binken Design hebben we veel ervaring met het ontwikkelen van websites en we kennen de klappen van de zweep heel goed. Hoewel de projecten onderling verschillend zijn, zijn vaak de achterliggende ‘mechanismen’ hetzelfde. Psychologie is net zoveel onderdeel van ons werk als het design van onze stoere projecten.

Wat gebeurt er dus met een klant vanaf het moment dat hij goedkeuring voor zijn nieuwe maatwerk website gegeven heeft. Deze emotionele achtbaan hebben wij al heel vaak gezien en we kunnen deze maar deels verzachten.
Om jullie inzicht te geven in het verloop van webdesign projecten hebben wij dit blog geschreven. Hopelijk leer je hier wat van en helpt je dit bij je volgende website project. Misschien kun je dan meer van genieten, want onder de streep is een nieuwe maatwerk website wel een te gekke stap voorwaarts voor de ontwikkeling van je merkidentiteit.

6 emotionele fases van webdesign projecten

Deze 6 fases doorlopen wij als we webdesign projecten voor onze klanten verzorgen:

Fase 1 Webdesign: Enthousiasme
Fase 2 Webdevelopment: Twijfel
Fase 3 Content creatie: The Dark G-Force
Fase 4 Content integratie: Plankenkoorts
Fase 5 Debuggen: Help, de finish is in zicht
Fase 6 Lancering: We zijn live. It’s party time!

Hou je vast! 🎢

Fase 1: Enthousiasme

Je hebt goedkeuring gegeven. We zijn los! Iedereen staat op scherp, ze hebben hun hoofd vol met ideeën, voorstellingen en wensen. Je team heeft er zin in, de rit kan beginnen.

We ontwikkelen de stoerste concepten, maken vette webdesign ontwerpen en presenteren deze aan jou en je team. Feedback maakt het ontwerp nog beter en we scherpen de nieuwe branding verder aan.
We gaan nu stijl omhoog de “lifthill” in en zoeken de grenzen op. Deze fase is spannend en verrassend.

We zitten in de first drop

We duiken recht naar beneden, gevolgd door een bocht en een spiraal. Dan een looping en een kurkentrekker om de spanning op te voeren. Ons werk kan niet leuker zijn dan in deze fase. We proberen alles uit om jouw bedrijf sterker te positioneren.

Webdesign

Dan is het tijd om de nieuwe concepten goed te keuren en een klap te geven op de gekozen richting en ons webdesign.

Fase 2: Twijfel

Iedereen weet dat hoogvliegers ontvankelijk zijn voor turbulentie. Wat komt er achter de eerste bocht? Voldoen onze keuzes uiteindelijk aan de verwachtingen van de doelgroep? Gaan we hiermee onze gestelde doelstellingen bereiken? Het kriebelt in je buik en je weet dat er achter die verticale klim een “5G-drop” zit.

Deze onrust ontstaat vaak door teamleden, collega’s of derden die niet direct bij het project betrokken zijn. Ze kennen het voortraject, de details en doelstellingen niet en stellen soms de verkeerde vragen in deze fragiele periode.
Hou de veiligheidsbeugel vast en adem rusig uit. Je weet dat het goed gaat komen, dus vertrouw op je instinct.

Webdevelopment

Wij zijn bezig met het webdevelopment van jouw nieuwe maatwerk website. We richten een demo website in zodat jij van de zijlijn uit kunt meekijken naar de ontwikkeling. Hiermee weet jij precies wat er gaande is en waar we staan in het project.

Fase 3: The Dark G-Force

De druk van buitenaf wordt groter. Meer mensen mengen zich in de tumult en de stemmen worden luider, zowel positief als negatief! Je hebt het gevoel dat je in een oneindige kurkentrekker zit. Dan komt er ook nog een donkere tunnel op je af. De G-krachten zijn hier het sterkst, je zit nu midden in “The Dark G-Force”.

Je hebt het gevoel platgedrukt te worden of uit de bocht te vliegen? Wij zijn dat licht aan het einde van de tunnel en je “anti rollback” beveiliging. Volg de koers die we uitgestippeld hebben en vertrouw erop dat wij weten wat we doen en dat het goed komt.

Content creatie

Het genereren van alle content, afbeeldingen en details is veel werk en vereist je volledige aandacht. Maak dus voldoende tijd en medewerkers vrij om dit goed te regelen.

Fase 4: Plankenkoorts

Help… We zijn in vrije val en je voelt je gewichtloos. Gaan we alles wel op tijd af krijgen? Hebben we alles besproken? Zijn we iets vergeten? Weet iedereen wat ie moet doen?

Content integratie

We zijn voorbij het point of no return dus je kijkt terug op het gedane werk. Nu komt de tijd dat we content in de site gaan integreren. Content Integratie is een belangrijk deel van het project omdat nu de échte inhoud op het nieuwe webdesign treffen.

Fase 5: Help, de finish is in zicht

Na de laatste 90 graden bocht remmen we eindelijk af. Je hebt de finish in zicht. Je kunt je ontspannen want je weet dat het bijna achter de rug is.

Dit is de tijd dat voortschrijdend inzicht toeslaat. Moeten we die pagina toch niet anders inrichten? Is dit wel de juiste titel voor dat onderwerp? Zijn de foto’s wel goed genoeg? Ik heb het gevoel dat er nog wat ontbreekt. Kunnen we het design nog verder aanscherpen?…
Dit is de typische twijfel die wij vaak zien in de eindfase. Als klanten zelf met de content aan de slag gaan zien ze pas hoe alles in zijn totaliteit werkt.

Debuggen

We zetten de puntjes op de i. We debuggen de website en zorgen dat ie foutloos is zodat jij met een gerust hart goedkeuring kunt geven voor de lancering. Jij doet de laatste check en dan kunnen we live! En geen zorgen; we kunnen de site ook na de lancering nog verbeteren. Dat doen we sowieso.

Fase 6: We zijn live. It’s party time!

We zijn tot stilstand gekomen. De website is live! Tijd voor een feestje.

Achteraf vraag je je af waarom je je zo druk gemaakt hebt. Alles is goed gegaan, dus wat was nu eigenlijk het probleem? De angst dat het fout gaat, dat jij hieraan schuld bent, dat het niet zo geworden is als je je voorgesteld heb? Dat allemaal en waarschijnlijk nog meer.

Lancering

De ontwikkeling van een nieuwe maatwerk WordPress website is een waanzinnige rit in de emotionele rollercoaster van een webdesign project. Maar jij hebt het doorgemaakt en jouw website is nu keihard aan het werk voor jouw succes.

Start je nieuwe webdesign project met ons

Wij begrijpen jouw webdesign project helemaal. We weten waar jij je bevindt en hebben een helder zicht op hoe we jouw nieuwe maatwerk website het beste kunnen realiseren. Laat ons weten op welke rollercoaster we jou mogen begeleiden.

Start jouw stoer project