Custom lettertypen: de toekomst voor MKB bedrijven

Creative Director

Custom lettertypen zijn een zeer krachtig onderdeel van een merkidentiteit. Het visualiseert het DNA van je bedrijf in zijn puurste vorm. Net als kleuren, fotografie, iconografie en grafische elementen, transporteert een lettertype de kernwaarden van jouw bedrijf. Het verenigt de identiteit, visualiseert de storytelling en creëert tegelijkertijd een unieke merkbeleving. Custom lettertypen zijn handgemaakte fonts, specifiek voor jouw bedrijf. Stoere Binken Design maakt custom lettertypen nu ook voor het MKB betaalbaar.

Wat is een custom lettertype?

Custom lettertypen is een eeuwen oud specialisme en een expertise die niet velen beheersen. Custom lettertypen worden daarom ontworpen en ontwikkeld door professionele type designers. Het zijn handgemaakte fonts, specifiek en op maat gemaakt voor een klant. Enkele voordelen voor de merkidentiteit zijn merk consistentie, taal uitbreidingen, character sets uitbreiding, cross-platform compatibiliteit en kosten efficiëntie.
Custom fonts, ook wel ‘brandfont’ genoemd, zijn niet via de normale retail aanbieders te koop. Ze zijn uitsluitend en exclusief voor de klant waarvoor ze gemaakt zijn.

Typografie zet de juiste toon

Het juiste lettertype voor de brand identity van een MKB bedrijf is cruciaal. Ben je een fitness club, een tuincentrum of accountant? Een futuristisch cursief lettertype voor posters, een handgeschreven script voor POS bordjes, of een nuchter zakelijk lettertype voor complexe tekst documenten? Als je je doelgroep optimaal wilt aanspreken zet je met een zorgvuldig gekozen lettertype de juiste toon.

Naast de standaard lettertypen op je computer, de zogenaamde Web Safe Fonts, en de retail fonts die je (online) kunt kopen zijn er ook custom lettertypen. Handgemaakte superhelden, specifiek voor jouw bedrijf. 
Wat zijn de voordelen voor MKB’ers? Hoe zien custom lettertypen eruit? Zijn custom lettertypen betaalbaar voor jou als ondernemer?

Laten we bij het begin beginnen… 

De kracht van custom lettertypen voor het MBK

Custom lettertypen zijn niet nieuw. Al sinds de ontwikkeling van de boekdrukkunst worden lettertypen voor specifieke ondernemingen of toepassingen ontworpen. In de afgelopen jaren heeft die ontwikkeling echt vaart gekregen doordat de grote internationale merken custom lettertypen explosief zijn gaan inzetten voor hun branding en marketing. 

Branding specialisten en design bureau’s wereldwijd begrijpen de kracht van custom lettertypen heel erg goed en zetten deze in om bedrijven en (hun) merken bekender te maken. En met groot succes!

5 Voordelen van custom lettertypen

Voor MKB bedrijven zijn er vele voordelen voor het hebben van een eigen custom lettertype. Hier de vijf belangrijkste:

  1. Merk consistentie: Het huisstijl lettertype is consistent met de rest van de bedrijfsuitstraling.
  2. Stijlen & gewichten: Uitgebreidere lettertype families bieden de mogelijkheid om complexere typografische oplossingen te creëren, van brochures of jaarverslagen met tabellen tot wetenschappelijke documenten en websites.
  3. Taaluitbreiding: Merken worden steeds meer internationaal. Het huisstijl lettertype moet daarom alle talen spreken waar jouw bedrijf opereert.
  4. Cross-platform: Soms worden binnen bedrijven zowel Windows en Mac besturingssystemen als websites en apps gebruikt. Custom lettertypen kunnen dit probleemloos opvangen omdat ze op alle platformen perfect werken.
  5. Web fonts: Naast de toepassing op desktop computers kunnen van custom lettertypen ook web fonts gemaakt worden. Daarmee is de merkidentiteit zelfs in het internet optimaal zichtbaar.
  6. Kosten efficiëntie: Licenties voor normale lettertypen stijgen dramatisch naarmate het op meer computers geïnstalleerd wordt. Voor een bedrijf met veel (lettertype) gebruikers kunnen custom lettertypen een enorme kosten besparing zijn. 

3 Succesvoorbeelden van custom fonts

Okay, boter bij de vis. Hoe zien die custom lettertypen er dan uit en wat voor bedrijven gebruiken die?

1 – Raet / Visma

CFF Raet (nu CFF Corporaet) is het ‘Younified’ corporate lettertype voor de internationale HR-software-specialist Visma|Raet (voorheen Raet). Zij zijn het eerste bedrijf dat HR-software in de cloud ontwikkelt, die 1,7 miljoen werknemers elke dag gebruiken. In opdracht van Raet hebben we een custom font familie gemaakt die zorgt voor een consistente merk uitstraling voor alle contactmomenten van klanten. In de huidige tijd van internationalisering moeten ook lettertypen alle talen spreken. Daarom is CFF Raet geschikt voor alle West-, Centraal- en Oost-Europese talen, voor alle markten waar Raet vertegenwoordigd is.

custom lettertypes

René created a font family that fits Raet very well

“For the Raet brand, the font is a very important element, besides the colors and the photography. René has managed to create a font family that fits very well with the other pillars and that communicates our brand in very good way. You cannot create that if you do not listen carefully and look at all aspects of a brand, and that’s exactly what René did. He then made the perfect translation to our own Raet fonts. I can highly recommend René if you are looking for an expert who can translate your brand identity to a font.”
Maartje Grossouw
Branding and Communications manager – Enterprise Division Visma

2 – Insignety Amsterdam

CFF Insignety is een soulful brandfont voor de in Amsterdam gevestigde juwelier ‘Insignety’. Ze bieden een hoogwaardige sieraden collectie en innovatieve instore ontwerp oplossingen, waarbij vaardigheden van de gouden eeuw gecombineerd worden met new-age technologie. Insignety heeft CFF de opdracht gegeven om een handgemaakt lettertype te maken dat bij hun product past: op maat gemaakte sieraden.

custom lettertypes

Een font met klasse, verfijnd en een tikkeltje mysterieus

“Bij de zoektocht naar een uniek en karakteristieke huisstijl font ben ik in aanraking gekomen met René Verkaart. De communicatie verliep soepel en alle input werd zeer snel omgezet naar een prachtig font. Een font met klasse, verfijnd en een tikkeltje mysterieus. Ik beveel René dan ook van harte aan!”
Ramona de Bruijn-Edeling
Marketing Communicatie Coördinator Insignety

3 – Noordhoff Uitgevers

CFF SidB is een Nederlands educatief lettertype in opdracht van Noordhoff Publishers. SidB staat voor ‘Schrijven in de Basisschool’ en is een onafhankelijke methode om kinderen op de basisscholen te leren schrijven. Het is uniek omdat het de enige niet-verbonden methode is die even goed werkt voor links- als voor rechtshandige kinderen.

custom lettertypes

René’s kennis van typografie is enorm

“Tijdens onze eerste ontmoeting besefte ik dat René de juiste persoon was voor onze opdracht. Zijn kennis van typografie is enorm. Toch was dit geen gemakkelijke taak: het ontwikkelen van een lettertype, met als voornaamste doel om kinderen te leren schrijven, is een andere discipline dan een lettertype dat wordt gebruikt voor drukwerk. René is de job met een open geest aangegaan. De nauwe samenwerking met onze auteur en maker van het schrijfsysteem Corrie van Eerd heeft geresulteerd in een schitterend lettertype. René, jij bent iemand die ik ten zeerste aanbeveel. Je flexibiliteit, empathie en de drang naar perfectie zijn je enorme toegevoegde waarde.”
Maurice Perdon
Bedrijfsschepper in de rol van uitgever primair onderwijs

Zijn custom lettertypen betaalbaar?

Zowat alle grote multinationals en bekende merken hebben tegenwoordig hun eigen custom lettertypen. Vodafone, Apple, Audi, KPN, Volkswagen, CocaCola, IBM, Politie and then some…

“Natuurlijk kunnen die multinationals gemakkelijk custom lettertypen betalen”, hoor ik je zeggen. Klopt… deels. Multinationals met veel gebruikers, de computers waarop de lettertypen geïnstalleerd zijn, betalen snel honderduizenden euro’s aan licentiekosten. Dan is de eenmalige aanschaf van een custom lettertype voor een fractie van dat bedrag toch een koopje?

“Stoere Binken Design heeft een business model ontwikkeld waardoor custom lettertypen betaalbaar zijn voor het MKB. Niet meer de bedragen van 100K+”, zegt René Verkaart, Creative Director van Stoere Binken Design.
“Doordat we efficiënt met de font techniek om kunnen gaan, houden we de kosten in grenzen. Als je niet meteen begint met een font familie waar alle talen in zitten, of een licentie voor 15.000 computers aanschaft, dan bespaar je soms meer dan de helft van de kosten. Andere technische uitbreidingen als hinting voor beeldschermen, font mastering, etc zou je kunnen weglaten, afhankelijk van het doel en de toepassing. Daarmee worden custom lettertypen voor MKB bedrijven meteen goed betaalbaar!” 

Stoere specialist voor custom lettertypen

Stoere Binken Design is door René Verkaart specialist in het ontwikkelen van custom lettertypen voor MKB bedrijven met ambitie. Een markt die explosief groeit omdat steeds meer MKB bedrijven hun eigen lettertype willen hebben.

Typografie, en custom lettertypen in bijzonder, zijn een echt specialisme. Het vereist jarenlange ervaring, veel vormgevoel en technische kennis. Creatieve bureau’s bieden dit bijna nooit aan, of ze kopen deze expertise in bij freelance type designers om het door te verkopen aan hun klanten.

Stoere Binken Design, als full-service design bureau, heeft deze unieke vakkennis voor het maken van custom lettertypen zelf in huis en houdt daarmee de volledige controle over alle aspecten van jouw merkidentiteit.

Over de auteur

René Verkaart is niet alleen Creative Director van Stoere Binken Design, maar ook Type Director van Characters Font Foundry, een creatieve Nederlandse font foundry. CFF creëert retail fonts & custom font design oplossingen voor merken wereldwijd en is gespecialiseerd in handgemaakte branding-, verpakking- en advertising lettertypen. De fonts worden door designers en creatieve bureaus uit de hele wereld gebruikt voor brand identities-, editorial- en webdesign- projecten.

Characters Font Foundry is een modern, volledig remote, netwerk bureau. Ze stellen een team van professionals samen die optimaal passen bij het project, de klant, de opdracht, de techniek en de toepassing. CFF werkt altijd samen met ervaren professionals – ongeacht waar in de wereld ze zich bevinden – en zijn daarmee flexibel en betaalbaar.

Til je merkidentiteit naar een hoger niveau met een custom lettertype

Ben jij een ondernemer met ambitie? Wil je je bedrijf of merk een unieke uitstraling geven? Bespreek dan vrijblijvend met ons de mogelijkheden van een custom lettertype voor jouw MKB bedrijf en speel mee in de top liga.

Maak een afspraak