Artificial Intelligence in Branding – Is ons beroep in gevaar?

Creative Director

Artificial Intelligence (AI) is het toverwoord van dit jaar. Wekelijks worden er nieuwe toepassingen gelanceerd en verbluffende verbeteringen uitgerold. De ene nog spannender dan de andere. Ik wil onderzoeken wat de komst van AI voor de branding sector betekent. Wat zijn de voordelen en nadelen? Is ons beroep in gevaar of zijn de AI-tools een zinvolle aanvulling op onze menselijke kennis en ervaring?

Inhoudsopgave van dit blog

Laatste update: 21-03-2023

Dit blog is een Work In Progress (WIP). Alles wat hieronder staat is gebaseerd op de huidige stand der dingen! Dit kan radicaal veranderen en morgen kan de AI-wereld er helemaal anders uitzien. Ik pas dit blog regelmatig aan, zodat jullie altijd de meest actuele informatie krijgen en er je voordeel uit kunnen halen. Kom dus regelmatig terug om te zien wat er nieuw en veranderd is.

Mijn mening over Artificial Intelligence is zwaar onderhevig aan voortschrijdend inzicht, wat voor mij een uitdaging is. Normaal gesproken analyseer ik uitgebreid, test secuur en richt alles om mij heen weloverwogen en zorgvuldig in. Ik wissel niet snel van strategie om een gezonde levensstijl en efficiënte werkmethodiek te ontwikkelen waardoor ik optimaal kan functioneren.

En toch omarm ik de komst van AI in de branding-industrie omdat ik de potentie zie voor het leveren van een hogere kwaliteit van werk. Daarvoor moet je precies weten wat de mogelijkheden zijn om het maximale uit de AI-technologieën te halen. En dat is niet gemakkelijk, want ze doen niks zonder dat jij ze gerichte commando’s geeft.
Voor mij is het geen “spielerei” om mooie plaatjes van futuristische of dystopische landschappen te maken en mezelf “AI Artist” te noemen. Voor mij zijn het hulpmiddelen waarmee ik mijn visie nog beter kan realiseren op een manier die tot voor een paar jaar geleden niet mogelijk was.

Mijn doelstelling

Om te voorkomen dat ik mezelf kwijt raak in deze stoere AI-tools (ik ben namelijk een tech-nerd) focus ik op deze doelstellingen:

 • Zoveel mogelijk zinvolle AI-tools testen voor mijn vakgebied.
 • Jullie uitleggen hoe die tools werken.
 • De voordelen voor bedrijven en merken uitzoeken en uitleggen.
 • Laten zien hoe ik deze tools in de praktijk toepas.

Voordelen voor de branding sector

Artificial Intelligence biedt bedrijven en merken de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in het gedrag en de behoeften van consumenten, waardoor ze hun marketingstrategieën kunnen verbeteren en de klantervaring kunnen optimaliseren. Het gaat daarom een steeds grotere rol in de wereld van branding spelen.

Artificial intelligence biedt verschillende voordelen voor de branding sector, waaronder:

 1. Personalisatie: Met behulp van AI kan de branding sector gegevens van consumenten verzamelen en analyseren om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen. AI kan bijvoorbeeld patronen in het koopgedrag van klanten herkennen en productaanbevelingen doen op basis van die patronen.
 2. Automatisering: AI kan taken automatiseren die voorheen handmatig moesten worden uitgevoerd, zoals het creëren van advertenties en het optimaliseren van campagnes. Hierdoor kan de branding sector efficiënter werken en kosten besparen.
 3. Inzichten en analyse: AI kan grote hoeveelheden gegevens analyseren en hieruit waardevolle inzichten halen. Bijvoorbeeld door te analyseren wat klanten zeggen op social media of welke producten het meest worden verkocht. Of om trends en patronen in consumentengedrag te identificeren. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe producten en marketingstrategieën.
 4. Beeld- en spraakherkenning: Met behulp van AI kunnen merken beeld- en spraakherkenning gebruiken om de inhoud van afbeeldingen en video’s te begrijpen en te classificeren. Dit kan helpen bij het taggen en organiseren van digitale assets en het identificeren van populaire trends en thema’s.
 5. Chatbots en virtuele assistenten: AI kan worden gebruikt om chatbots en virtuele assistenten te ontwikkelen die kunnen helpen bij het beantwoorden van klantvragen en het bieden van ondersteuning. Dit kan de klantenservice verbeteren en merken helpen om snel en effectief met klanten te communiceren.

Nadelen voor de branding sector

Hoewel AI veel potentieel biedt voor de branding sector, moeten merken zich bewust zijn van de mogelijke negatieve gevolgen en ervoor zorgen dat ze een evenwicht vinden tussen de voordelen van AI en de behoefte aan menselijke creativiteit en persoonlijke interactie met consumenten.

Voor de branding sector zien wij deze negatieve gevolgen:

 1. Vermindering van merkloyaliteit: Door de mogelijkheid van personalisatie kunnen merken zich richten op individuele consumenten in plaats van zich te richten op hun bredere merkimago. Dit kan leiden tot verminderde merkloyaliteit bij consumenten en kan het moeilijker maken voor merken om een ​​sterke, consistente identiteit te behouden.
 2. Privacy- en beveiligingskwesties: Het verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden persoonlijke gegevens van consumenten kan leiden tot privacy- en beveiligingskwesties. Als consumenten het gevoel hebben dat hun privacy in gevaar is, kan dit leiden tot verminderd vertrouwen en reputatieschade voor merken.
 3. Geen inzicht in emotionele intelligentie: AI is niet in staat om de emoties en het gedrag van mensen te begrijpen zoals menselijke marketeers dat kunnen. Dit kan leiden tot mislukte marketingcampagnes die niet resoneren met het publiek.
 4. Onpersoonlijke klantervaring: Hoewel AI kan worden gebruikt om gepersonaliseerde klantervaringen te creëren, kan het ook leiden tot een gevoel van onpersoonlijkheid en afstandelijkheid. Consumenten kunnen het gevoel hebben dat ze worden bediend door machines in plaats van door mensen, wat kan leiden tot een verminderde klantervaring en vermindering van merkloyaliteit.
 5. Verlies van creativiteit: Als merken te afhankelijk worden van AI-technologieën, kan dit leiden tot een verlies van creativiteit en originaliteit in marketing- en brandingstrategieën. Merken moeten ervoor zorgen dat ze een balans vinden tussen menselijke creativiteit en AI-ondersteunde processen om een ​​sterk en onderscheidend merkimago te behouden.
 6. Potentieel voor bias: AI is zo goed als de gegevens die het gebruikt. Als de gegevens vooringenomen zijn, kan de AI ook vooringenomen zijn, wat kan leiden tot onnauwkeurige resultaten en zelfs discriminatie. Dit is natuurlijk uiterst slecht voor je merkreputatie.
 7. Kosten: De implementatie van AI kan duur zijn en het kan voor kleinere bedrijven moeilijker zijn om toegang te krijgen tot deze technologie, waardoor het speelveld ongelijk wordt.

AI-tools voor de branding sector

ChatGPT – De AI chatbot die alles weet

ChatGPT is een Large Language Model (LLM) ontwikkeld door OpenAI. Het gebruikt deel learning-technieken om tekst te genereren die lijkt op menselijke tekst op basis van de input die het krijgt. Het kan worden gebruikt voor verschillende taken zoals taalvertaling, vraag-antwoord en samenvatting van tekst. Het is gebaseerd op de GPT (Generative Pre-trained Transformer) architectuur.
ChatGPT 3.5 is het meeste gebruikte model tot nu toe. Versie 4 is op 14 maart 2023 gelanceerd en is alleen voor betaalde abonnees beschikbaar.

Midjourney – Fantastische beelden van de werkelijkheid

Artificial intelligence landschap - Rene Verkaart

Midjourney is een programma voor AI dat is gemaakt door een onafhankelijk onderzoekslaboratorium in San Francisco, Midjourney, Inc. Het genereert afbeeldingen op basis van beschrijvingen in natuurlijke taal, “prompts” genaamd, vergelijkbaar met OpenAI’s DALL-E en Stable Diffusion.

De mens wordt belangrijker

De human touch in de samenwerking wordt steeds belangrijker. Branding is een proces en de weg naar de oplossing is minstens zo belangrijk als de door AI gegenereerde output.
René Verkaart

Mijn mening

Dit is een voorlopige mening die gebaseerd is op de huidige stand der dingen:

 • Artificial Intelligence is recycling, géén upcycling. Het gebruikt bestaande data uit het internet en geeft die in een veranderde vorm terug. Het bedenkt of schrijft niks nieuws. Het combineert reeds bestaande parameters met elkaar voor een verrassend resultaat.
 • Als je AI gebruikt voor het schrijven van je rapporten of scriptie, dan heb je niks geleerd. Je leert meer door zelf na te denken over kennis en je deze eigen te maken.
 • Ik vraag me af wat er gaat gebeuren als de AI-tools de geproduceerde onjuiste informatie gaat herkauwen? Is dan het einde zoek en komt er alleen maar onzin uit?
 • Er gaat niks boven handwerk. Dit zal altijd blijven bestaan. AI kan niet met olieverf schilderen, maar geeft een indicatie van hoe het er in olieverf uit zou zien.
 • Door AI gegenereerde output blijft een kopie van een origineel en daarmee is het een imitatie van de werkelijkheid.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van AI

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van AI voor de branding sector? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of bezoek regelmatig deze pagina.

Aanmelden nieuwsbrief