AI begrippenlijst

Creative Director

Deze AI begrippenlijst bevat alle termen die wij in het gebruik van kunstmatige intelligentie tegenkomen. We blijven deze uitbreiden, zodat jij precies begrijpt wat deze termen betekenen en je deze in je werk kunt inzetten.

A

Agile

Een methodiek voor softwareontwikkeling die zich richt op korte iteratieve sprints. Het is een manier om een project op te splitsen in kleinere delen in plaats van het hele project in één keer aan te pakken. Het tegenovergestelde van agile is waterval.

Algoritme

Een algoritme is de reeks stappen die beschrijft hoe een computer gegevens moet verwerken om een gewenst resultaat te verkrijgen. Voor machine learning vertelt het algoritme de computer hoe hij van gegevens moet leren en een model moet produceren dat vervolgens kan worden gebruikt om voorspellingen te doen over nieuwe gegevens. Bij machine learning is de output van een algoritme een machine learning-model, een functie (programma) die invoergegevens kan gebruiken en een voorspelling kan produceren.

Artificial Intelligence

Machinegedrag en -functie die de intelligentie en het gedrag van mensen vertoont.

Artificial Neural Networks (ANN)

Geïnspireerd door de neurale netwerken in het menselijk brein, zijn ANN’s, vaak eenvoudigweg neurale netwerken of neurale netwerken genoemd, algoritmische benaderingen voor machinaal leren die een onderling verbonden groep knooppunten gebruiken die zijn verbonden met gewichten en vooroordelen, die die gewichten en vooroordelen leren door middel van vele iteraties van trainingsdata.

Automation

Technologie gebruiken om repetitieve taken uit te voeren. Automation verbetert de snelheid en nauwkeurigheid en taken zijn meestal geprogrammeerd, dus automatisering wordt niet als AI of intelligentie beschouwd.

B

Big Data

Een overkoepelende term die wordt gebruikt voor gegevens van aanzienlijke omvang, complexiteit, variabele indeling, variabele kwaliteit en wijzigingsfrequentie die uitdagingen met zich meebrengen voor opslag, verwerking, analyse, integratie en gebruik op de vereiste niveaus van detail, snelheid en nauwkeurigheid.

C

Chatbot

Een softwaretoepassing die wordt gebruikt om met mensen te praten via spraak of tekst in de natuurlijke taal van mensen, in tegenstelling tot het gebruik van andere gebruikersinterfaces of computerspecifieke talen.

Classification

Een activiteit die tot doel heeft te bepalen tot welke categorieën of “klassen” die gegevens behoren. Voorbeelden van classificatie zijn het bepalen of een e-mail al dan niet spam is, wat voor soort sentiment een tekst heeft, welk object aanwezig is in een afbeelding, of het bepalen van een karakter uit handschrift, onder vele toepassingen.

CPU

Een hardwarecomponent voor algemene doeleinden die alle verwerkingsinstructies en bewerkingen voor een computer afhandelt. In termen van machine learning en AI kunnen CPU’s voor algemene doeleinden worden gebruikt om machine learning-modellen te trainen en conclusies te trekken, maar als processors voor algemene doeleinden zijn ze niet zo efficiënt als meer hardware die specifiek is voor wiskunde en machine learning, zoals GPU’s of TPU’s voor modeltraining en inferentie.

D

DALL-E

Een transformatormodel gemaakt door OpenAI in 2021 dat afbeeldingen genereert op basis van door mensen aangeleverde tekst. Sindsdien zijn er open source-alternatieven voor DALL-E zoals Stable Diffusion geproduceerd.

Data

De basiseenheid van discrete waarden die betekenis, feiten, hoeveelheden of andere eenheden overbrengen waarop computers werken voor verdere verwerking, interpretatie en analyse. Gegevens op zich hebben geen specifieke betekenis; het moet worden geanalyseerd om inzichten en betekenis te krijgen.

Data Engineer

De rol in de organisatie die verantwoordelijk is voor de voorbereiding, verplaatsing en integratie van gegevens uit verschillende bronnen voor analytisch of operationeel gebruik. Data-ingenieurs zijn in de eerste plaats een technische rol die een goed begrip vereist van het beheer van big data.

Data Engineering

Benaderingen voor het bouwen van systemen voor het verzamelen, opslaan en analyseren van gegevens op schaal.

Data Governance

Alles wat je doet om ervoor te zorgen dat je gegevens correct worden opgeslagen, beheerd, nauwkeurig en beschikbaar zijn en dat er toegangscontroles zijn. Het gaat over het opzetten van processen en systemen om uw gegevens goed te ondersteunen.

Data Scientist

De gebruikersrol die gericht is op het verzamelen en analyseren van data om bedrijfsgerelateerde problemen op te lossen met behulp van datagedreven technieken. Datawetenschappers vertalen vereisten in specifieke hypothesen en halen nuttige informatie uit gegevens om oplossingen te bieden voor zakelijke vereisten.

Data Visualization

De toepassing van grafische technieken om gegevens visueel te begrijpen met behulp van diagrammen, grafieken, diagrammen, animaties en andere methoden.

Deep Learning

Een machine learning-benadering die gebruikmaakt van neurale netwerken met meerdere verborgen lagen. Deep Learning werd populair na het gebruik van backpropagation, geavanceerde benaderingen van pre-trainingsmodellen, grote beschikbaarheid van trainingsgegevens en GPU-gebaseerde computing om de trainingstijd van het machine learning-model te versnellen.

DeepMind

DeepMind is een Brits AI-onderzoeksbedrijf dat in 2014 door Google is overgenomen en dat zich richt op het bereiken van kunstmatige algemene intelligentie (AGI) door middel van versterkend leren en andere benaderingen. Ze creëerden met name systemen zoals AlphaGo en AlphaZero die aanzienlijke AI-doorbraken en mijlpalen konden bereiken, zoals het verslaan van menselijke spelers in voorheen onverslaanbare games zoals Go, DOTA, Poker en andere.
DeepFake

Het gebruik van Generative Adversarial Networks (GAN’s) en andere vormen van geavanceerde deep learning neurale netwerken om inhoud te genereren die wordt gebruikt om de kijker te misleiden of te vervalsen, met name het manipuleren van afbeeldingen en video’s om het te laten lijken alsof een persoon in de afbeelding of video is wanneer ze dat zijn niet in werkelijkheid.

G

GPT (en GPT-3)

Het Generative Pre-trained Transformer-model (waarvan versie 3 werd uitgebracht in 2020), is een vooraf getraind machine learning-model voor een neuraal netwerk dat gebruikmaakt van de transformatorarchitectuur en dat grote hoeveelheden tekst kan maken op basis van korte menselijke prompts. GPT-3 is ontwikkeld door OpenAI volgens een commercieel model en is getraind op een extreem grote hoeveelheid gegevens die via internet zijn verzameld met meer dan 175 miljard machine learning-parameters. Het kan worden gebruikt om allerlei soorten tekst, programmeercode en andere vormen van tekst uitvoer.

General Data Protection Regulation (GDPR)

De Algemene Verordening Gegevensbescherming is een verordening van de Europese Unie gericht op gegevensbescherming en privacy, die voor het eerst werd gepubliceerd in 2016. Hoewel de AVG gericht is op bedrijven en burgers in de EU, is het al snel een de facto wereldwijde regelgeving geworden, vooral voor multinationale organisaties die actief zijn in de EU. GDPR heeft specifiek invloed op het gebruik van persoonlijke en privégegevens in AI-systemen als onderdeel van machine learning-training of ander gebruik.

Graphics Processing Unit (GPU)

Grafische verwerkingseenheden zijn computerhardware die is geoptimaliseerd voor rekenintensieve taken, met name het trainen van machine learning-modellen en voor zeer efficiënte machine learning-modelinferentie.

L

Learning Curve

Een gekwantificeerde meting in de loop van de tijd van hoe goed een bepaald machine learning-model leert van de gegevens die het heeft gekregen, ook wel een trainingscurve genoemd. Als visuele indicator kan de leercurve snel inzicht geven om te zien hoe de modeltraining in de loop van de tijd presteert, aangezien er aanvullende gegevens worden verstrekt om het model te trainen.

M

Machine Learning

Het vermogen van een machine om te leren van gegevens en te verbeteren met ervaring in de loop van de tijd, en dat leren toe te passen op nieuwe gegevens die het systeem nog niet eerder heeft gezien om voorspellingen te doen. Er zijn drie hoofdtypen van machinaal leren:

  1. Leren onder toezicht
  2. Leren zonder toezicht
  3. Leren door versterking
Model

Het uiteindelijke resultaat van het trainen van een machine learning-algoritme op trainingsgegevens om een uitvoer te verkrijgen die vervolgens wordt gebruikt om gevolgtrekkingen uit te voeren op gegevens uit de echte wereld. Modellen voor machinaal leren vertegenwoordigen wat het algoritme heeft geleerd van de gegevens voor een bepaalde taak, zodat het voor nieuwe gegevens het geleerde kan toepassen en een voorspelling kan doen. Machine learning-modellen zijn wat u gebruikt voor gevolgtrekkingen.

Verwar modellen niet met algoritmen. De algoritmen bieden het recept of de formule om leren te genereren en toe te passen, maar het model biedt het specifieke leren dat het algoritme heeft gedaan met specifieke gegevens voor een bepaalde taak zoals geconfigureerd met bepaalde instellingen en voor gegevens van specifieke typen.

N

Natural Language Processing (NLP)

Een gebied van informatica dat AI toepast op de uitdaging om machines de taal van mensen te laten begrijpen en te laten communiceren. NLP is een overkoepelende term die de ideeën omvat van zowel Natural Language Generation (NLG) als Natural Language Understanding (NLU). Voorbeelden van NLP zijn spraakherkenning, sentimentanalyse, AI-gestuurde chatbots en machinevertaling.

O

OpenAI

OpenAI is een organisatie die opmerkelijke bijdragen heeft geleverd aan de vooruitgang van kunstmatige intelligentie (AI), waaronder GPT-3 en DALL-E. OpenAI werd in 2015 opgericht door technologen, industriëlen en financiers, waaronder Elon Musk, Sam Altman en anderen met de missie “ervoor te zorgen dat kunstmatige algemene intelligentie de hele mensheid ten goede komt”. In 2019 ontving OpenAI LP een investering van $ 1 miljard van Microsoft, dat een exclusieve licentie op de GPT-3-technologie behoudt.

P

Python

Een van de veelgebruikte open-source programmeertalen voor Big Data- en AI-projecten. Gepopulariseerd door Google, wordt Python beschouwd als een beginnersvriendelijke taal, zeer flexibel door het gebruik van bibliotheken en efficiënt voor het verwerken van grote datasets. Python is populair vanwege zijn gemak bij het werken met grote datasets en de eenvoud bij het uitvoeren van analysetoepassingen.

R

Robot

Een hardware- of softwaremachine die namens een mens automatisch een taak uitvoert. (Zie Automation) Robots kunnen fysieke machines zijn met een of meer armen, wielen, rupsbanden of andere apparaten, of softwarebots zijn die geautomatiseerde gebruikersinterface- of API-taken uitvoeren. Robots zijn niet inherent intelligent en hebben vaak geen menselijk uiterlijk. Meestal gebruiken robots geen AI-technologieën en zijn ze gewoon geprogrammeerd of op regels gebaseerd met behulp van basisdetectie- en bedieningssystemen.

Robotics

Een technische discipline die zich bezighoudt met het bedenken en ontwerpen, bouwen, bedienen en toepassen van robots. Het doel van robotica is om machines te maken die mensen op verschillende manieren kunnen helpen en versterken, met of zonder de extra verbetering van AI.
Return on Investment (ROI)

Een belangrijke maatstaf of prestatie-indicator die het voordeel van een bepaald project, product of dienst voor de organisatie meet. Meestal wordt ROI berekend en gemeten aan de hand van geldelijke opbrengsten zoals bepaald door de hoeveelheid uitgegeven geld versus ontvangen financiële resultaten, maar ROI kan ook niet-financiële maatregelen hebben, zoals de hoeveelheid tijd of bespaarde uren van mensen, gebruik van middelen of apparatuur, vermindering van risico, verbetering van de naleving, verbetering van de productiviteit of efficiëntie, of enige andere maatstaf voor een positief of negatief resultaat voor een organisatie.

S

Stable Diffusion

Een open source-model uitgebracht door StabilityAI als alternatief voor het eigen DALL-E-model dat een afbeelding kan genereren op basis van door mensen geleverde tekstprompts.

Structured Data

Gegevens met een indeling en schema die betekenis geven aan de gegevens. Voorbeelden van gestructureerde gegevens zijn databases, gegevenstabellen, spreadsheets en API’s met goed gedefinieerde invoer en uitvoer van gegevensstructuren.
Speech-to-Text (STT)

Het functionele vermogen van een machine om gesproken taal van audio-invoer om te zetten in tekst die een computer vervolgens verder kan verwerken of eenvoudig kan annoteren. STT is een onderdeel van Natural Language Understanding, onderdeel van het gesprekspatroon van AI. De termen Automatic Speech Recognition (ASR) en Speech-to-Text (STT) zijn vaak uitwisselbaar.
Speech Recognition

Automatische spraakherkenning (ASR), of kortweg spraakherkenning, is gericht op het omzetten van een reeks geluidsgolven in een reeks letters of woorden en wordt als zodanig beschouwd als een onderdeel van Natural Language Understanding (NLU). Als onderdeel van Natural Language Processing (NLP) biedt spraakherkenning de mogelijkheid om de woorden, structuur, intentie en spraakcomponenten van gesproken taal te identificeren. Spraakherkenning wordt gebruikt als onderdeel van spraak-naar-tekst, maar ook als functies op een hoger niveau voor toepassingen zoals chatbots en spraakassistenten. De termen Automatic Speech Recognition (ASR), Speech Recognition en Speech-to-Text (STT) worden vaak door elkaar gebruikt.

T

Text-to-Speech (TTS)

Het functionele vermogen van een machine om tekst om te zetten in audio die door mensen kan worden opgevat als gesproken spraak. TTS is een onderdeel van Natural Language Generation, onderdeel van het gesprekspatroon van AI.
Training Data Set

Een dataset van voorbereide data die is opgeschoond en de juiste labels heeft, indien gebruikt voor gesuperviseerd leren, die wordt gebruikt om een machine learning-model stapsgewijs te trainen om een bepaalde taak uit te voeren. Machine learning werkt door een algoritme te voorzien van trainingsgegevens om een model te genereren dat vervolgens kan worden gebruikt om toekomstige gegevens te voorspellen.
Turing Test

De Turing Test, vernoemd naar onderzoeker en AI-pionier Alan Turing, heeft tot doel te testen of een machine of systeem “intelligent” is door het systeem te testen. In de test gaan een mens, een machine en een ondervrager een gesprek aan. Als de ondervrager geen onderscheid kan maken tussen de mens en de machine, slaagt de machine voor de Turing Test en heeft daarmee een kritieke intelligentiedrempel overschreden. De Turing Test wordt nu gezien als een mogelijk te simplistische beoordeling van het al dan niet bereiken van de vereiste intelligentieniveaus van machines.