Maestricht – het handschrift font voor Maastricht

Maestricht banner Jean-Paul Toonen - Rene Verkaart)

Maestricht is een zeer persoonlijk handschrift lettertype, custom made van het handschrift van de Maastrichtse filmproducent Jean-Paul Toonen. Zijn handschrift is zeer artistiek, dynamisch en een smaakvolle mix tussen romeinse en cursieve stijl. Perfect voor elegante en mooie kunstwerken.

Maestricht is ons gezamenlijke geschenk aan de mooie stad Maastricht.

Creative Director
Maestricht story - Rene Verkaart)

Het ontstaan van het Maestricht font

Maestricht is een handgeschreven lettertype dat oorspronkelijk met een vulpen is geschreven. Lokale filmproducent Jean-Paul Toonen introduceerde het lettertype in 1992. Maastricht schreef op dat moment geschiedenis en het Europese verdrag en zijn abonnees inspireerden Jean-Paul om dit handgeschreven lettertype te ontwerpen.

De belettering is oorspronkelijk geschreven met de meest standaard Europese vulpen, de Meisterstück 149 van Montblanc in Wenen. Dat is een diepzwarte pen van kostbare hars met vergulde details, bekroond door het witte sterembleem en afgewerkt met een handgemaakte gouden penpunt. De Meisterstück evolueerde tot het designicoon van Montblanc. Dus nu is er ook een lettertype, handgeschreven in de Montblanc Midnight Blue Ink. En ook digitaal verkrijgbaar in elke andere kleur.

René Verkaart is de Maastrichtse type designer die de handgeschreven karakters heeft omgezet in een digitaal – smart – living font.

OpenType features

Handgeschreven lettertypen hebben speciale OpenType features nodig om de individuele, eigenzinnige onregelmatigheden naar voren te brengen die het tot leven brengen. Maestricht heeft er meer dan genoeg. Maestricht heeft 437 lettertekens (glyphs), 24 swashes (sierletters), initialen, finales en een krachtige stilistische set.

  • Finals
  • Initials
  • Oldstyle Figures
  • Standard Ligatures
  • Stylistic Sets
  • Swashed

Taalondersteuning

Maestricht ondersteunt 5 Latijnse talen. Kijk of het de jouwe spreekt. Laat het ons weten als je meer talen nodig hebt.
Dutch, English, German, Italian, Swiss German.

Alles over OpenType features en taalondersteuning vind je op onze Typografie begrippenlijst pagina.