Stoere Binken Design

Het Keerpunt fotoboek

Klant: Justitiële Jeugdinrichting Het Keerpunt

Het Keerpunt is één van de veertien justitiële jeugdinrichtingen in Nederland. In beginsel zijn de bewoners jongeren van twaalf tot achttien jaar. Het Keerpunt heeft zowel opvang- als behandelafdelingen. De behandelafdelingen kennen een gesloten en een open variant.

Het boek is uitgegeven ter gelegenheid van de capaciteitsuitbreiding, de vernieuwbouw en de officiële heringebruikname.

Twee ingangen

Het Keerpunt is in de volksmond een jeugdgevangenis. Jongeren zitten hier opgesloten en dat gevoel wilden we in het boek leggen. In de borst van het boek slaan twee harten; de verbouwing en de bewoners. Daarom hebben we het boek zo vormgegeven dat het letterlijk twee ingangen heeft van waaruit je kunt gaan lezen:

  • De mensen en de werkwijze
  • Het gebouw en de organisatie

Het fotoboek moet omgekeerd worden om beide ingangen te kunnen lezen. Dit is de kern van het concept en tevens een metafoor voor een 'keerpunt' in het leven van de gevangenen.

Beide ingangen zijn gedrukt op verschillende papiersoorten om het gevoel te onderstrepen. De verbouwing is gedrukt op ongestreken papier, wat het een ruwer en stoffiger karakter geeft. De jongeren zijn gedrukt op glad papier om het meer contrast te geven.

Open rug

We hebben gekozen voor een bindwijze zonder rug. Normaal gesproken zit het boekblok verwerkt in een hardcover omslag met een rug. Wij hebben deze weggelaten om een inkijk te geven in het boek. De kleuren, het papier, het bindgaren. Alles om het boek een emotioneel gevoel mee te geven. Als cover hebben we zwarte kartonnen platten gebruikt om het een bijzondere uitstraling te geven.

Zelfbescherming

Een heel duidelijke regel was dat we de jongeren niet herkenbaar mochten worden afbeelden om ze te beschermen. Fotograaf Philip Driessen heeft een proefserie geschoten die we aan de klant hebben voorgelegd. Eigenwijs als (gelukkig) hij is heeft hij de jongeren herkenbaar gefotografeerd. De foto's kwamen zo goed aan dat Het Keerpunt van elk afgebeeld persoon en hun ouders schriftelijke toestemming gevraagd heeft of de foto's gebruikt mochten worden. Dit geeft het boek een veel vriendelijkere en persoonlijkere uitstraling.

Unieke bewaardoos

Als kroon op het werk mochten we een bijzondere bewaardoos ontwerpen voor een groep VIPs. Het materiaal dat we gebruikt hebben is feitelijk het basismateriaal voor de meeste hardcover boeken. Normaal gesproken worden die beplakt met drukwerk, maar wij hebben het onbewerkt gebruikt. Uit de voorkant hebben we de initialen van Het Keerpunt gestanst zodat je een kleine inkijk krijgt in het boek, alsof je door de tralies in een cel kijkt. Als het boek in de bewaardoos zit, dan sluit deze exact aan en lijkt het boekblok te zweven. Dit geeft het gevoel van opgesloten maar toch zichtbaar te zijn.

Met haar eigenzinnige, onconventionele scheppingsdrang overstijgt Stoere Binken Design het alledaagse. Want saai kan altijd nog.

Jan Rombout - algemeen directeur