Maatwerk website of standaard theme? Kies slim!

Creative Director

Stoere Binken Design is specialist in het ontwerpen en ontwikkelen van een maatwerk website met WordPress CMS (Content Management Systeem). Soms worden we gevraagd of we ook een standaard theme willen inrichten. Dat kunnen we zeker, maar is dit wel verstandig? Om dat te beantwoorden hebben we voor jullie dit blog geschreven. Hier zijn duidelijk de voor- en nadelen van beide opties beschreven.

Inhoudsopgave van dit blog

2 vormen van websites voor de commerciële markt

Er zijn grofweg twee vormen van WordPress websites die bedrijven inzetten voor hun marketingdoelstellingen:

  1. Maatwerk website: We maken de hele website met de hand voor jou, van het webdesign tot de HTML code en de opbouw van het CMS achter je website. Gebaseerd op je bedrijf, product, markt, doelstelling, etc. bouwen we een passende website die naadloos aansluit bij je huisstijl en doelstellingen.
  2. Standaard theme: We gebruiken een reeds bestaande “generieke website” (blokkendoos), gebouwd door een onbekende programmeur, en vullen die met jouw content. Er zijn minimale mogelijkheden om je eigen huisstijl toe te passen, omdat veel elementen al vastliggen. Je moet dus content aanpassen aan de layouts in het theme.

Wat zijn de voor- en nadelen van beide vormen? Daarom eerst een paar definities zodat iedereen begrijpt waar we het over hebben en hoe wij hiermee omgaan.

Wat is WordPress?

WordPress is een prachtig is een prachtig CMS en is wereldwijd het meest gebruikte voor websites. Het is geschikt voor de complete website, dus zowel de back-end als front-end. Het is de motor waarop de website draait en waarmee jij als klant zult werken. 
Zowel professionals als hobbyisten kunnen er websites mee maken. Ieder op zijn eigen niveau en met zijn eigen specificaties. En daar beginnen de verschillen.

Wat is een front-end?

De front-end is het uiterlijk van de website, ook wel het ‘thema’ genoemd. Deze is opgebouwd uit een serie visuele elementen en bevat beschikbare lay-outs voor homepagina’s, blogs, portfolio’s webwinkel, etc. 
Dit is dus wat de bezoeker van je website zult zien. Het bevat tevens animaties, effecten en andere technieken om de site tot leven te brengen.

Wat is een back-end?

De elementen uit de front-end zijn gekoppeld met de content velden in het WordPress CMS en de database waarin zich je teksten, foto’s en documenten bevinden. Dit is de zogenoemde back-end. Alles draait op het WordPress core platform, de motor van je website. In de back-end beheer je je content, die dan weer zichtbaar wordt in de front-end.

7 voordelen van een maatwerk website

1 – Uniek en stoer design

De maatwerk WordPress websites van Stoere Binken Design zijn specifiek ontwikkeld voor jouw bedrijf, jouw markt, jouw doelgroep, jouw doelstellingen, etc. Wat wij voor jullie maken, heeft niemand anders. Dat is webdesign Limburg at it’s best. Gegarandeerd!

We zetten slimme Storytelling, User Experience (UX), User Interface (UI) design en onze jarenlange kennis, ervaring en creativiteit voor jou website in. Alles om jouw bedrijf succesvoller te maken. 
Daarnaast is de website ook gegarandeerd stoer. 

Wordpress maatwerk website opbouw

2 – Eenvoudig website beheren

Wij gebruiken zoveel mogelijk de standaard WordPress omgeving. De nieuwe Gutenberg editor is een fantastische stap voorwaarts voor content management. Daar waar Gutenberg niet al onze wensen vervult gebruiken we andere technische oplossingen zodat jij als klant je website eenvoudig kunt beheren.

3 – Doorontwikkeling? Gegarandeerd!

Wensen, inzichten en doelstellingen veranderen. Een website moet mee kunnen groeien. Onze stoere websites kunnen probleemloos doorontwikkeld worden in de toekomst. Toekomst, here we come. 

4 – Monitoring

Wij installeren een aantal pro plugins die je website bewaken. Of het nu gaat om Two Factor Authentication (2FA), updates of hacker gevaren. Onze plugins houden een vinger aan de pols en vertellen je wanneer er actie vereist is. Veiligheid gaat voor alles!

5 – Automatische updates

Wij werken met partners die op server niveau automatische updates kunnen draaien. Daarmee is je maatwerk WordPress website veiliger dan wanneer je de updates zelf moet bijhouden. 

Support bij updates

Onze ervaring heeft uitgewezen dat onze klanten updates vaak vergeten of zelfs niet durven. Feitelijk is het niks anders dan de plugin update buttons klikken, maar ze zijn onzeker of de website nog goed werkt na de update. Wij kunnen altijd meekijken of alles goed gaat of ondersteuning bieden bij problemen.
Help mij a.u.b. met updates
Mail met René Verkaart

6 – De beste partners

Onze stoere maatwerk websites ontwikkelen we met partners specialisten. Of het nu gaat om een programmeur, animator of hosting aanbieder. Door onze jarenlange markt ervaring en samenwerkingen kennen we de meest geschikte partners voor jouw website. Specialisten die betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam zijn. Ook over 5 jaar nog!

7 – Hoge veiligheid

Als we het hebben over ‘veiligheid’ dan betekent dit niet dat we kunnen garanderen dat je website niet gehackt of geïnfecteerd kan worden. Elke website kan gehackt worden, van banken tot multinationals. Maar met de veiligheidsplugins die we installeren, kunnen we een hoge garantie afgeven dat je site veilig is.

Dit is een lijst van de 10 grootste cyberaanvallen van de wereld.

3 nadelen van een maatwerk WordPress website

1 – Hogere ontwikkelkosten

Natuurlijk is een maatwerk website duurder. We maken ook alles met de hand. Helemaal op maat, uitsluitend geschikt voor jouw bedrijf. Je krijgt een Ferrari ook niet tegen een bodemprijs als bouwpakket.

maatwerk vs theme - Rene Verkaart

2 – Langere doorlooptijd bij de ontwikkeling

We maken de hele website op maat. Dit betekent dat we alles onder handen nemen en heel gestructureerd werken volgens een effectieve werkwijze.
We stemmen met jou als klant alle stappen van het webdevelopment proces af en begeleiden je zodat jij de juiste keuzes kunt maken. Dit zorgt voor langere doorlooptijden bij de ontwikkeling dan het inrichten van een standaard theme.

3 – Instructies op maat

We maken jouw website op maat, helemaal met de hand. Dat betekent álles, van het ontwerp aan de front-end tot de technische opbouw van de back-end. Het kan dus zijn dat je in het begin wat meer bij ons zult aankloppen voor instructies of ondersteuning. Maar dit doen we heel graag. Wij willen dat je optimaal van je website kunt genieten.

5 voordelen van een standaard theme

1 – Kostenbesparend

Als je technisch onderlegd bent, en je kunt WordPress themes inrichten, dan bespaar je de kosten voor het ontwikkelen van een maatwerk website.

2 – Snel inrichten

Als je niet teveel van je website verwacht, en het uiterlijk van het gekozen theme mooi vindt, dan kun je in een paar dagen een kant en klare website inrichten.

3 – Zelf bouwen met ’theme builders’

Theme builders is externe software die in WordPress draait en waarmee je je website kunt samenstellen. In het theme zitten visuele elementen die je tot pagina’s kunt samenvoegen en als template kunt gebruiken. Stel je die elementen voor als Lego bouwstenen.

WordPress theme builder

4 – Eigen huisstijl gebruiken

Je kunt je eigen huisstijl toepassen, maar wel beperkt. Alles moet plaats vinden binnen de beperkingen van het standaard theme. Grote veranderingen zijn zelden mogelijk.

5 – Snel elementen en content aanpassen

Sure, je kunt veel elementen van een standaard theme zelf aanpassen. Lekker sleutelen, uitproberen en hopen dat je het zo gebouwd krijgt zoals je het voor ogen had. Vaak blijkt dit toch technischer dan verwacht en vereist kennis van de manier hoe het internet werkt.

11 nadelen van een standaard theme

1 – WordPress Core zelf installeren

Het installeren van WordPress Core op de server wordt bepaald door Automattic, de ontwikkelaars van WordPress. Je hebt geheid een specialist nodig om je hosting verder in te richten en WordPress en het standaard theme te installeren. 

De meeste hosting aanbieders, zoals onze favoriet TransIP, bieden tegenwoordig de optie aan om WordPress met één klik te installeren. Maar daarna moeten er vaak server instellingen aangepast worden, afgestemd op het theme dat je gekozen hebt en de plugins die gebruikt worden. Dit is vaak zo technisch dat een externe specialist dit moet doen.

2 – Theme zelf installeren en inrichten

Het inrichten van een theme verschilt per aanbieder. Sommige themes zijn startklaar, anderen moet je met de hand inrichten. Vaak moeten er aanpassingen op de server gedaan worden om het theme goed te laten werken. Daarnaast zullen er ook nog plugins en demo pagina’s met de hand geïnstalleerd moeten worden. 

3 – Eigen verantwoording

Laten we beginnen met een heel duidelijke boodschap over standaard themes: áls wij een standaard WordPress theme zouden gebruiken dan bieden wij geen garantie, service, onderhoud en ontwikkeling. En wel om de volgende redenen:

  • Het is niet ons ontwerp en we moeten werken met de (on)mogelijkheden die het theme biedt.
  • Het is niet onze code en we moeten werken met de code van een onbekende programmeur. Daarbij moeten we vaak ook nog eens plugins installeren die niet naadloos aansluiten bij het theme.
  • Wij zijn niet verantwoordelijk voor het correct functioneren van de uiteindelijke website.
  • Wij zijn niet verantwoordelijk en geven geen garantie op (automatische) updates, ook niet op de eventuele (verhoogde) veiligheidsrisico’s.
  • Gehackte of geïnfecteerde websites repareren wij niet. Wij hebben wel specialisten die dit kunnen en kunnen hiervoor een offerte opvragen.

4 – Eén van duizenden

Bij standaard themes draait het voor de programmeur om kwantiteit. Duizenden anderen over de wereld gebruiken hetzelfde theme als jij. Het gebruik van een theme weegt niet op tegen een maatwerk website die op de branding, doelstellingen, marketing strategie en corporate story van de organisatie afgestemd is.
Ga er dus maar vanuit dat je in te nabije toekomst jouw theme bij een ander bedrijf zult zien. Wellicht zelfs bij een concurrent. 

5 – Theme builders zijn moeilijk

Laten we even bij Divi blijven. Deze vereist veel kennis van de structuur van websites, ook al werk je niet met html code. Je werkt wel met containers, marges, plugins, players, widgets, content blocks, effecten, transities etc. 
Eerlijk gezegd; geen enkele klant van ons snapt deze interface… En terecht!

Divi-page-builder

6 – Vergeet grote layout veranderingen

Structurele wijzigingen aan een standaard theme zijn niet realistisch, omdat deze vaak groot en log zijn (lees: “slecht” geprogrammeerd). Als je het originele theme aanpast aan jouw wensen, dan kun je het niet meer updaten. Als je dit wel doet, dan zijn jouw aanpassingen verdwenen.

7 – Standaard themes zijn niet duurzaam

Er zijn enorm veel programmeurs die al websites aanbieden vanaf € 500. Dan kun je op 5 vingers natellen dat het hier om een standaard theme gaat dat ze van de plank pakken. Geen enkele programmeur ontwerpt, programmeert én richt jouw maatwerk website in voor dat bedrag.
Het probleem is dat dit soort programmeurs willen scoren, geld verdienen aan de massa en geen verdere support bieden. De opdracht is klaar en de website aan jou overgedragen. Dan kun je als klant de doorontwikkeling van je site vergeten.

8 – Performance problemen

Hoe meer functies en plugins er aanwezig zijn in een standaard theme, des te trager, onderhoudsgevoelig en gevaarlijker de website wordt. Themes bevatten namelijk vaak veel overbodige functionaliteiten om zoveel mogelijk (potentiële) kopers aan te spreken. Als je een blog of foto’s wilt gaan publiceren, dan zit je niet op 6 portfolio lay-outs en een geïntegreerde WOO Commerce webwinkel te wachten. 
Deze overmaat aan functionaliteiten maakt de website meestal trager en moeilijker te beheren. En een tragere website leidt tot een lagere ranking in Google.

9 – Veiligheidsproblemen

Standaard themes bevatten vaak heel veel plugins die geüpdate moeten worden. Bij iedere update van de WordPress Core en de plugins moet je zelf controleren of het theme nog goed functioneert. Hierdoor zijn de kosten van het updaten van een theme website op de lange termijn vaak hoger dan bij maatwerk.

10 – Gevaren bij updates

Browsers ontwikkelen zich in razend tempo en WordPress wordt regelmatig geüpdate. Updates van WordPress zorgen ervoor dat de plugins ook geüpdate moeten worden. Bij een standaard theme ben je afhankelijk van de ontwikkelaar voor updates en ondersteuning. Als deze niet snel genoeg meegaat dan kan een veiligheidsprobleem optreden. Je website kan gehackt en platgelegd worden. 

11 – Verborgen kosten

Als je dan eindelijk je standaard theme hebt draaien, dan zul je zien dat binnen een paar maanden de meeste plugins betaald moeten worden om te kunnen blijven functioneren. Dit wordt niet van tevoren aangegeven!

Ben je op zoek naar een succesvolle maatwerk website?

Stoere Binken Design maakt duurzame maatwerk websites die de veranderingen en uitdagingen van jouw bedrijf met gemak aan kan.

Website offerte aanvragen